Produkty BIO w twojej kuchni – gdzie ich szukać?
Płatna współpraca
Coraz więcej Polaków zwraca uwagę na jakość tego, co znajduje się na ich talerzach. Rośnie popularność produktów bio, czyli ekologicznych, bo chcemy jeść smaczniej i dbać o swoje zdrowie. Szczególnie że żywienie organiczne wcale nie musi być drogie. Czym te produkty różnią się od zwykłych i gdzie można je kupić?
Czym to się różni?
Produkty bio powstają w sposób najbliższy naturze. Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, aby dany produkt mógł uzyskać certyfikat BIO, musi spełniać odpowiednie kryteria. W procesie uprawy roślin nie używa się chemicznych nawozów, pestycydów ani genetycznie modyfikowanych składników, a w przypadku produktów odzwierzęcych - zwierzęta hodowane są w warunkach życia dostosowanych do ich naturalnych zachowań, nie podaje im się antybiotyków ani hormonów.
Oznacza to mniejsze ryzyko spożycia szkodliwych substancji, co przekłada się na korzyści zdrowotne. Produkty bio często mają wyższą zawartość witamin i antyoksydantów, co czyni je bardziej wartościowymi dla naszego organizmu - wykazali w ramach czteroletniego projektu badacze z Newcastle University.
Ważny jest także ich smak - wiele osób podkreśla, że ekologiczne owoce, warzywa czy mięso są bardziej aromatyczne i przypominają produkty "prosto z ogródka" czy "kuchni babci" - jabłka są bardziej soczyste, a marchewki słodsze.
Produkcja bio nie ogranicza się jednak tylko do kwestii zdrowotnych i smakowych. To także troska o środowisko. Rolnicy, którzy produkują żywność ekologiczną, nie zanieczyszczają gleby i wody, a także dbają o dobrostan zwierząt. Wybierając certyfikowaną żywność, wspieramy osoby, które decydują się na zrównoważone metody uprawy i hodowli.
Czy to na pewno eko?
Problem może stanowić jednak fakt, że - mimo rosnącego zainteresowania żywnością ekologiczną - wielu konsumentów wciąż ma problem z rozpoznaniem takich produktów na sklepowych półkach. Często ulegają marketingowym chwytom, takim jak na przykład zielone tło etykiety czy hasła typu "naturalny" czy "prosto z pola". Biało-zielone opakowanie z listkami nie sprawia, że produkt jest organiczny.
Jak poznać, czy jedzenie jest naprawdę bio? To łatwe! Jedyną gwarancją, że spełnia surowe normy produkcji ekologicznej, jest odpowiedni certyfikat. Na opakowaniach szukajmy zatem listka z gwiazdek na zielonym tle. Tylko wybierając artykuły z tym oznaczeniem, mamy pewność, że produkcja odbywała się w pełni zgodnie z normami bio. Warto dodać, że producenci żywności ekologicznej poddawani są regularnym kontrolom, by utrzymać certyfikat.
Gdzie szukać produktów bio?
Jeszcze kilka lat temu żywność bio dostępna była przede wszystkim dla mieszkańców dużych miast. Znaleźć ją można było jedynie w specjalistycznych sklepach ekologicznych i na targach. W marketach i supermarketach znaleźć można było jedynie produkty o długim terminie ważności.
Sytuacja w ostatnich latach dynamicznie się zmienia. Jak wynika z badania przeprowadzonego dla Polskiej Izby Żywności Ekologicznej przez Stowarzyszenie Delta Partner, już niemal 80 proc. polskich konsumentów deklaruje kupowanie żywności ekologicznej. Obecnie zakup produktów ekologicznych stał się dużo prostszy. Wciąż rozwija się sprzedaż ekologicznych produktów online, dzięki czemu są one dostępne dla osób żyjących poza dużymi ośrodkami miejskimi.
Ale znacząco rozwinął się również dostęp do produktów ekologicznych w sieciach handlowych. Jednym z miejsc, gdzie można znaleźć szeroki wybór produktów bio, są duże sieci handlowe, takie jak Carrefour. W ofercie tej sieci znajdziemy ponad 100 certyfikowanych produktów bio w przystępnych cenach, zaczynających się już od 5 złotych.
To świetne miejsce, aby zacząć przygodę z kuchnią bio, ponieważ oferta obejmuje zarówno podstawowe produkty, takie jak owoce i warzywa, jak i bardziej wyszukane składniki.
Przepisy na dania z produktami bio
Ekologiczne składniki to produkty jak każde inne, tyle że zdrowsze i smaczniejsze. Przedstawiamy kilka prostych i zdrowych przepisów na przekąski i dania z wykorzystaniem bio owoców i warzyw, które znajdziemy w sieci Carrefour.
1. Ekologiczne owocowe smoothie
Składniki:
- BIO banan,
- BIO jabłko,
- BIO szpinak,
- BIO sok pomarańczowy.
Wystarczy zmiksować składniki, by stworzyć odżywczy napój na śniadanie.
2. Ekologiczna zupa dyniowa
Składniki:
- BIO dynia,
- BIO włoszczyzna,
- BIO marchew,
- BIO cebula,
- 5 cm kawałek imbiru,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- pół szklanki mleka,
- pieprz, sól.
Włoszczyznę gotujemy, aż do uzyskania bulionu warzywnego. Pozostałe warzywa pieczemy, a następnie blendujemy z bulionem, tworząc kremową zupę idealną na chłodne dni.
3. Ekologiczna sałatka ze świeżych warzyw
Składniki:
- BIO pomidory koktajlowe,
- BIO ogórek,
- BIO rukola,
- BIO oliwa,
- szczypta soli.
Warzywa myjemy, ogórka kroimy w kostkę, mieszamy wszystkie składniki i polewamy 1-2 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą i znów mieszamy.
Płatna współpraca