Propozycje na smaczne śniadanie, obiad i kolację
Potrzebujesz pomysłu na codzienne potrawy? Te przygotujesz z łatwością!
Omlet neapolitański
Sposób przygotowania
1. W misce roztrzep jajka, przypraw je solą, pieprzem i gałką. Cebulę obierz, pokrój, podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone pieczarki, posiekaną w kostkę paprykę, sparzone, obrane pomidory.
2. Podsmażone warzywa zalej jajkami, dodaj pokruszony w palcach ser feta i smaż na niewielkim ogniu kilka minut. Półpłynną masę ze środka przelewaj na brzegi. Postępuj tak do momentu, aż cała masa jajeczna się zetnie.
3. Przewróć omlet na drugą stronę, smaż jeszcze 3 minuty. Gotowy podziel na 4 części. Posyp natką pietruszki i szczypiorkiem.
Domowe masło orzechowe
Sposób przygotowania
1. Wsyp orzechy i szczyptę soli do pojemnika i miksuj tak długo, aż zacznie się z nich oddzielać tłuszcz - powstanie gęsty krem z orzechów.
2. Jeśli dużo orzechów przyklei się na ściankach pojemnika, zeskrob je łyżką i miksuj dalej, około 5 minut. Przełóż otrzymane masło orzechowe do słoika. przechowuj w chłodnym miejscu do miesiąca. Jeśli po dłuższym leżakowaniu oddzieli się tłuszcz, wystarczy je dokładnie wymieszać. Możesz dodać do niego łyżkę miodu lub kakao.
Makaron z pieczarkami
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, zalej odrobiną wody, gotuj kilka minut. Wlej łyżkę oliwy, smaż. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki, dodaj do cebuli, smaż na rumiano.
2. Pesto wymieszaj z łyżką oliwy, solą, pieprzem, czerwoną papryką w proszku, posiekanym szczypiorkiem, pokrojonymi oliwkami. Makaron wrzuć do dużej miski, dodaj mieszankę pesto z przyprawami, całość dobrze wymieszaj. Podawaj z miętą i bazylią.
Łosoś w syropie klonowym
Sposób przygotowania
1. Rybę umyj, osusz. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, syrop klonowy, jasny sos sojowy i oliwę. Dodaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, czosnek granulowany. Wymieszaj.Posmaruj marynatą filety rybne. Odstaw na godzinę do lodówki.
2. Rybę ułóż skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Ponownie natrzyj marynatą. Wokół ułóż plasterki cytryny.
3. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Podawaj z ziemniakami polanymi masłem, sałatą, pomidorkami koktajlowymi i cebulką. Posyp koperkiem.
Kotlety z soczewicą
Sposób przygotowania
1. Soczewicę wsyp do osolonej wody i zagotuj. Przykryj i gotuj do miękkości ok. 5-8 minut. Przypraw pieprzem, papryką, oregano i odparuj.
2. Na patelni roztop masło i wrzuć pokrojone pieczarki. Dodaj posiekaną drobno cebulę, natkę, sól i pieprz. Smaż do miękkości i rozdrobnij widelcem. Różyczki kalafiora ugotuj na parze, rozgnieć widelcem.
3. W misce wymieszaj pieczarki, soczewicę, jedno jajko, 4 łyżki bułki tartej, odrobinę soli i pieprzu. Uformuj kotlety, obtocz w drugim jajku i pozostałej bułce tartej. Smaż na rumiano ze wszystkich stron.
Tarta z warzywami
Sposób przygotowania
1. Masło wymieszaj z mąką, dodaj wodę, szybko zagnieć, wstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj, wyłóż formę, ponakłuwaj widelcem. Piecz 10 minut w temp. 180°C.
2. Warzywa i pieczarki pokrój. Podsmaż na rozgrzanym maśle, aż zmiękną, a płyn odparuje. Dodaj przyprawy. Wymieszaj, zdejmij z ognia, wlej śmietanę z roztrzepanym jajkiem, wymieszaj. Farsz układaj na podpieczonym spodzie, piecz 30 minut w temp. 180°C. Dekoruj natką.
Gulasz z papryką
Sposób przygotowania
1.Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Obtocz w mące i smaż chwilę na rozgrzanym oleju, mieszając. Zalej wodą, zagotuj. Dodaj pokrojone cebule, czosnek i paprykę. Przypraw listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.
2. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu półtorej godziny. Dodaj musztardę, masło, sól i śmietanę. Gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, zagęść go łyżką mąki ziemniaczanej.