Propozycje śniadań z różnych stron świata

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Musi zapewnić nam porządną dawkę pełnowartościowej energii, abyśmy mogli stawić czoła codziennym wyzwaniom. Aby jak najlepiej spełniało swoją funkcję, pamiętajmy o dodawaniu do pierwszego posiłku składników, które zawierają dużo witamin i minerałów. Doskonale sprawdzą się przyprawy: kurkuma, cynamon i imbir, a także suszone owoce oraz orzechy.

Tosty z żurawiną
Tosty z żurawinąmateriały prasowe

Amerykańskie tosty z żurawiną

Sposób przygotowania

Tosty podsmażamy z odrobiną oliwy na patelni (lub podpiekamy w tosterze). Następnie do miseczki przekładamy obrane awokado i rozdrabniamy je za pomocą widelca. Dodajemy żurawinę i pestki dyni. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy łyżeczkę musztardy. Całość skrapiamy sokiem z limonki i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na ciepłe tosty.

Jak zrobić tosty francuskie z serem i szynką?Interia Kulinaria
Pancakes
Pancakesmateriały prasowe

Kalifornijskie pancakes z migdałami

Sposób przygotowania

Za pomocą blendera miksujemy dokładnie wszystkie składniki (poza syropem i migdałami). Następnie rozgrzewamy patelnie i na średnim ogniu smażymy pancakes. Każdą ze stron do odpowiedniego zarumienienia się. Gotowe polewamy ulubionym syropem i przekładamy migdałami.

Zmysłowe smaki: Śniadaniowe pancakesInteria.tv
Tapioka
Tapiokamateriały prasowe

Brazylijska tapioka z gruszkami i suszonymi morelami

Sposób przygotowania

Tapiokę moczymy przez noc w 1,5 szklanki wody. Morele moczymy przez ten sam czas w soku pomarańczowym. Następnego dnia odsączoną tapiokę przekładamy do rondelka, dolewamy mleko, dodajemy aromat wanilinowy i 1,5 łyżki masła. Całość gotujemy. Następnie dodajemy miód i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Morele kroimy w paski i umieszczamy razem z gruszkami w drugi rondlu. Całość zalewamy 1 szklanką wody oraz 1 szklanką soku pomarańczowego, w którym moczyły się owoce. Dodajemy cynamon i wszystko gotujemy przez ok. 10 minut, aż gruszki będą miękkie. Tapiokę przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy owoce i dodajemy masło. Przed podaniem delikatnie posypujemy cukrem cynamonowym.

Szybki i zdrowy deser z tapioki i mangoInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas