Propozycje śniadań z różnych stron świata
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Musi zapewnić nam porządną dawkę pełnowartościowej energii, abyśmy mogli stawić czoła codziennym wyzwaniom. Aby jak najlepiej spełniało swoją funkcję, pamiętajmy o dodawaniu do pierwszego posiłku składników, które zawierają dużo witamin i minerałów. Doskonale sprawdzą się przyprawy: kurkuma, cynamon i imbir, a także suszone owoce oraz orzechy.

Amerykańskie tosty z żurawiną
Składniki
- 4 kromki tostowego pieczywa (np. razowego)
- 2 dojrzałe awokado
- 1 limonka
- 100 g Żurawiny całe owoce np. Bakalland
- 100 g Pestek dyni np. Bakalland
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Tosty podsmażamy z odrobiną oliwy na patelni (lub podpiekamy w tosterze). Następnie do miseczki przekładamy obrane awokado i rozdrabniamy je za pomocą widelca. Dodajemy żurawinę i pestki dyni. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy łyżeczkę musztardy. Całość skrapiamy sokiem z limonki i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na ciepłe tosty.

Kalifornijskie pancakes z migdałami
Składniki
- 1 i ¼ szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 i ¼ szklanki maślanki
- ¼ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g migdałów np. Bakalland
- ¼ szklanki oliwy
- szczypta soli
- syrop z agawy lub syrop klonowy
Sposób przygotowania
Za pomocą blendera miksujemy dokładnie wszystkie składniki (poza syropem i migdałami). Następnie rozgrzewamy patelnie i na średnim ogniu smażymy pancakes. Każdą ze stron do odpowiedniego zarumienienia się. Gotowe polewamy ulubionym syropem i przekładamy migdałami.

Brazylijska tapioka z gruszkami i suszonymi morelami
Składniki
- 2 łyżeczki cukru cynamonowego np. Delecta
- 1 łyżeczka aromatu wanilinowego np. Delecta
- 70 g tapioki
- 2 duże gruszki
- 350 ml mleka (może być roślinne)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 100 g suszonych moreli np. Całe Owoce Bakalland
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 2 szklanki wody
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
Tapiokę moczymy przez noc w 1,5 szklanki wody. Morele moczymy przez ten sam czas w soku pomarańczowym. Następnego dnia odsączoną tapiokę przekładamy do rondelka, dolewamy mleko, dodajemy aromat wanilinowy i 1,5 łyżki masła. Całość gotujemy. Następnie dodajemy miód i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Morele kroimy w paski i umieszczamy razem z gruszkami w drugi rondlu. Całość zalewamy 1 szklanką wody oraz 1 szklanką soku pomarańczowego, w którym moczyły się owoce. Dodajemy cynamon i wszystko gotujemy przez ok. 10 minut, aż gruszki będą miękkie. Tapiokę przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy owoce i dodajemy masło. Przed podaniem delikatnie posypujemy cukrem cynamonowym.