Proste potrawy z mięsa mielonego
Zapiekanki i inne pomysłowe dania, które przyrządzisz szybko i bez trudu. Tylko z łatwo dostępnych składników!

Spaghetti z sosem z mięsa mielonego
Składniki na 4 porcje
- cebula,- ząbek czosnku,- 200 g marchewki,- 4 łodygi selera naciowego,- 400 g spaghetti,- sól,- łyżka oleju,- 300 g mieszanego mięsa mielonego,- biały pieprz,- 500 g pomidorów z puszki,- 2 łyżki przecieru pomidorowego,- suszony majeranek,
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Marchewki pokroić drobno, a selera w cienkie plasterki. Makaron gotować w osolonym wrzątku 8-10 minut. Mięso przesmażyć 4-5 minut na oleju, doprawić solą i pieprzem. Dodać marchewki, selera, i pomidory. Dodać przecier pomidorowy i 0,25 l. wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Makaron nakładać na talerze wraz z sosem.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 2680 kJ/640 kcal
Składniki
Zapiekana kapusta z mięsem mielonym
Składniki na 4 porcje:
- 200 g ryżu,- sól,- 2 cebule,- ząbek czosnku,- główka kapusty,- łyżka sklarowanego masła,- 500 g mieszanego mięsa mielonego,- pieprz,- gałka muszkatołowa,- 500 ml bulionu warzywnego (instant),- 200 g serka topionego,- pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Kapustę pokroić w wygodne do jedzenia kawałki. Masło rozgrzać na dużej patelni, zeszklić na nim czosnek i cebulę. Dodać mięso i mocno obsmażyć. Dodać kapustę, przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalać bulionem. Dodać ser topiony i gotować 5 minut na słabym ogniu. Uformować pierścień z ryżu i wypełnić go przygotowanym nadzieniem. Dekorować natką pietruszki.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 3020 kJ/721 kcal
Składniki
Zapiekanka z mięsa mielonego
Składniki na 6 porcji:
- 2 blaty mrożonego ciasta francuskiego,- cebula,- łyżka oleju,- 500 g mielonego mięsa wołowego,- puszka pomidorów,- sól, pieprz,- słodka papryka,- duży bakłażan,- natka pietruszki,- kolorowy pieprz do dekoracji,- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić. Cebulę drobno posiekać i obsmażyć na oleju razem z mięsem mielonym. Pomidory drobno pokroić i dodać do mięsa razem z sosem. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Odstawić do ostudzenia.
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 10 minut, a następnie osączyć z soku ręcznikiem papierowym. Ciasto rozwałkować na krążek (30 cm). Formę natłuścić , wyłożyć ciastem, brzegi dobrze docisnąć. Bakłażana i mięso układać na cieście. Zapiekać w 200 st. przez 25-30 minut. Dekorować natką pietruszki i kolorowym pieprzem.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1470 kJ/351 kcal
Składniki
Susukakia (frykadelki z sosem pomidorowym)
Składniki na 4 porcje:
- czerstwa bułka,- 2 ząbki czosnku,- 2 cebule,- pęczek pietruszki,- 500 g mieszanego mięsa mielonego,- jajko,- sól, pieprz,- pół łyżeczki suszonego tymianku,- 3 łyżki oleju,- 250 g pomidorów,- gałązka rozmarynu,- 2 łyżki oliwy z oliwek,- 200 ml bulionu warzywnego,- sok z cytryny,- 75 g czarnych oliwek
Przygotowanie:
Bułeczkę namoczyć w zimnej wodzie. Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać. Mięso wyrobić wraz z odciśniętą bułką, jajkiem, pietruszką, połową cebuli i czosnku. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Formować podłużne frykadelki i nadziewać na patyczki do szaszłyków. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju przez 8-10 minut.
Pozostałą cebulę i czosnek, usmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor. Dodać pokrojone pomidory, doprawić solą i dusić przez 5 minut. Zalać bulionem. Dodać posiekany rozmaryn, oliwki , doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Gotować dalsze 5 minut. Można podawać z pieczywem.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1630 kJ/389 kcal
Składniki
Bułeczki zapiekane z mięsem mielonym
Składniki na 4 porcje:
- 500 g mieszanego mięsa mielonego,- łyżka oleju,- sól, pieprz,- słodka papryka,- 4 pomidory,- 2 cebule,- pęczek szczypiorku,- 4 bułki,- 250 g sosu Remoulade,- 100 g tartego sera żółtego
Przygotowanie:
Mięso smażyć na gorącym oleju przez ok 5 minut (mieszając). Doprawić solą, pieprzem, papryką. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Bułki przekroić, posmarować sosem remoulade. Przygotowane składniki nakładać na dolną część bułeczek, posypać startym serem. Górną część bułek skropić zimną wodą i posypać resztą sera. Tak przygotowane połówki zapiekać w 200 st. C przez 5-7 minut. Złożyć, podawać.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 3570 kJ/853 kcal
Składniki
Szaszłyki z pulpetów na paprykowej kapuście
Składniki na 2 porcje:
- 60 g płatków owsianych,- 1/8 l mleka,- 2 ząbki czosnku,- 2 cebule,- pęczek szczypiorku,- 300 g mielonego mięsa wołowego,- jajko,- sól, pieprz,- 20 g sklarowanego masła,- czerwona papryka,- 300 g kiszonej kapusty,- 4-5 łyżek soku jabłkowego,- łyżeczka cukru,- łyżeczka słodkiej papryki,- 75 g jogurtu naturalnego,- 75 g kwaśnej śmietany, -natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
40 g płatków owsianych moczyć przez 10 minut w mleku. Cebule i ząbek czosnku pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Płatki owsiane osączyć na sicie i umieścić w misce, dodać mięso, cebulę i czosnek, jajko i połowę szczypiorku. Wszystko wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Uformować 12 pulpetów, obtoczyć je w pozostałych płatkach owsianych. 10 g sklarowanego masła roztopić na patelni i obsmażać kulki 12 minut.
Po zdjęciu pulpetów, obsmażyć przez 3 minuty pokrojoną na duże kawałki połowę papryki. Pulpety i paprykę na przemian nadziewać na patyczki do szaszłyków.
Pozostałe masło rozgrzać w rondelku i dusić na nim kapustę przez ok 3 minuty. Dolać sok z jabłek i dusić kolejne 5 minut. Pozostałą paprykę pokroić w kostkę i 2 minuty przed końcem gotowania dodać do kapusty. Doprawić solą pieprzem i papryką. Pozostały czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z jogurtem, śmietaną i pozostałym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Szaszłyki z pulpetów, paprykową kapustę i sos nakładać na talerze.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 3280 kJ/783 kcal
Składniki
Roladki z mięsa mielonego z musem z fasoli
Składniki na 6 porcji:
- 2 słoiki białej fasoli (po 370 ml),- 3 cebule,- 2 ząbki czosnku,- 8 łyżek oliwy z oliwek,- 2 łyżki świeżego lub 1 łyżka suszonego tymianku,- sól, pieprz,- 2 łyżki śmietany,- 2 bułki z poprzedniego dnia,- 750 g mięsa mielonego,- 2 jajka,- słodka papryka,- 4 pomidory,- grubo mielony kolorowy pieprz,- pół pęczka bazylii
Przygotowanie:
Fasolę przepłukać i osączyć. Cebulę pokroić w gruba kostkę i przesmażyć na 2 łyżkach oliwy. Dodać tymianek, fasolę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dolać 100 ml wody i gotować 20 minut pod przykryciem. Zmiksować, dodać śmietanę. Ewentualnie doprawić. Można serwować na ciepło lub zimno.
Bułki namoczyć w zimnej wodzie, cebulę drobno pokroić. Odciśnięte bułeczki, mięso, jajka i cebulę dobrze wyrobić. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Formować małe kulki i obsmażać na oliwie ok. 10 minut. Pomidory pokroić w kostkę. Ułożyć na półmisku, posypać pokrojoną w kostkę cebulą. Posypać solą i kolorowym pieprzem. Nakładać mus i smażone kulki. Listki bazylii posiekać zmieszać z oliwą i polać tym sosem mus z fasoli. Można dekorować listami bazylii i kawałkami cytryny.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal
Składniki
Omlet z mięsem mielonym i winogronami
Składniki na 4 porcje:
- 150 ml mleka,- 4 jajka,- 50 g mąki,- sól,- 400 g białych winogron,- 3 gałązki melisy,- 250 g kiełków sojowych,- 2 cebule,- łyżka masła,- 500 g mięsa mielonego,- pieprz,- 3 łyżki keczupu,- 200 ml soku z białych winogron,- sok z cytryny,- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mleko, jajka i mąkę wymieszać, doprawić solą, odstawić. Winogrona poprzekrawać, wyjąć pestki. Melisę pociąć w paseczki. Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać mięso, mocno obsmażyć. Dodać kiełki i winogrona, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać keczup i sok winogronowy. Gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem i sokiem cytrynowym.
Na rozgrzanym oleju usmażyć 4 omlety. Napełnić przygotowanym nadzieniem i podawać.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2430 kJ/580 kcal
Składniki
Przekąska z mięsem
Składniki na 8 porcji:
Ciasto: - szklanka mąki, - 2 szklanki mleka, pół szklanki wody, - 1 jajko, szczypta soli, łyżeczka masła Farsz: - pęczek dymki, ząbek czosnku, - puszka ananasów, - 50 dag mielonego mięsa, - sól, pieprz, łyżka oleju, - pół szklanki sosu słodko-kwaśnego (ze słoika lub fix), - pół pęczka natki pietruszki, kilka łodyżek szczypiorku
Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszać, odstawić na pół godziny. Usmażyć naleśniki. Dymkę umyć i poszatkować. Czosnek wycisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, dodać mielone mięso, sól, pieprz i paprykę. Smażyć około 10 minut. Dodać ananasa z puszki, pokrojony w kostkę, oraz sos słodko-kwaśny. Wymieszać i trzymać na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Naleśniki napełniać wystudzonym farszem, posypanym drobno posiekaną natką pietruszki. Zawiązywać łodyżkami szczypiorku.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
Gołąbki pieczone w pomidorach
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej, - 0,75 kg mielonego mieszanego mięsa, - 1 czerstwa bułka, - 1 szklanka mleka, - 1 jajko, - 2 cebule, - 1 łyżka siekanej natki pietruszki, - sól, pieprz, - 0,5 kg pomidorów, - 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w mleku. Z kapusty zdjąć wierzchnie, brzydkie liście, resztę liści zdjąć ostrożnie, aby się nie poprzerywały i sparzyć je we wrzątku, po schłodzeniu ściąć grubą, środkową żyłkę. Do mięsa dodać posiekaną cebulę, wyciśniętą bułkę, jajko, doprawić pieprzem i dokładnie wyrobić. Mięso nakładać na liście i ciasno zwijać. Na dno garnka ułożyć pozostałe liście (aby gołąbki nie przywarły do dna) i układać na nich ciasno gołąbki. Zalać wodą do przykrycia ostatniej warstwy i gotować pod przykryciem ok. 20 min. W tym czasie posiekać cebulę, pomidory pokroić kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać pomidory i po chwili smażenia doprawić solą i pieprzem, oprószyć natką pietruszki. Pomidory przełożyć do naczynia żaroodpornego i ułożyć na nich podgotowane gołąbki. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 20 min. Podawać.
Czas przygotowania: 1 h 30 min. Przepis na 8 osób.