Prosty przepis na lazanię
Sprawdzi się idealnie, gdy nie masz pomysłu na obiad.
Sposób przygotowania
1. Cebulę zeszklij. Dodaj mięso i smaż, aż uzyska jasny kolor. Dodaj passatę, przyprawy i groszek. Duś 10 minut. Wystudź.
2. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mleko. Wymieszaj rózgą kuchenną, by nie było grudek. Dopraw do smaku. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Płaty makaronowe włóż na 2 minuty do osolonego wrzątku. Osusz ręcznikiem papierowym. Naczynie wysmaruj masłem. Ułóż warstwę płatów, posmaruj sosem, ułóż mięso. W ten sposób rozłóż resztę składników. Górny płat makaronu obficie posmaruj beszamelem, posyp tartym serem. Piecz ok. 20 minut w temp. 200°C.