Reklama

Reklama

Prosty przepis na lazanię

Sprawdzi się idealnie, gdy nie masz pomysłu na obiad.

Składniki - farsz

  • 70 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, papryka, chilli
  • szklanka mrożonego groszku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej

Składniki - sos

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag żółtego sera
  • sól, czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa

Składniki - dodatkowo

  • 12 płatów do lazanii

Sposób przygotowania

1. Cebulę zeszklij. Dodaj mięso i smaż, aż uzyska jasny kolor. Dodaj passatę, przyprawy i groszek. Duś 10 minut. Wystudź. 

2. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mleko. Wymieszaj rózgą kuchenną, by nie było grudek. Dopraw do smaku. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Płaty makaronowe włóż na 2 minuty do osolonego wrzątku. Osusz ręcznikiem papierowym. Naczynie wysmaruj masłem. Ułóż warstwę płatów, posmaruj sosem, ułóż mięso. W ten sposób rozłóż resztę składników. Górny płat makaronu obficie posmaruj beszamelem, posyp tartym serem. Piecz ok. 20 minut w temp. 200°C.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje