Prosty przepis na lazanię
Sprawdzi się idealnie, gdy nie masz pomysłu na obiad.

Składniki
- farsz
- 70 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, papryka, chilli
- szklanka mrożonego groszku
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- sos
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 10 dag żółtego sera
- sól, czarny pieprz
- gałka muszkatołowa
- dodatkowo
- 12 płatów do lazanii
Sposób przygotowania
1. Cebulę zeszklij. Dodaj mięso i smaż, aż uzyska jasny kolor. Dodaj passatę, przyprawy i groszek. Duś 10 minut. Wystudź. 2. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mleko. Wymieszaj rózgą kuchenną, by nie było grudek. Dopraw do smaku. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Płaty makaronowe włóż na 2 minuty do osolonego wrzątku. Osusz ręcznikiem papierowym. Naczynie wysmaruj masłem. Ułóż warstwę płatów, posmaruj sosem, ułóż mięso. W ten sposób rozłóż resztę składników. Górny płat makaronu obficie posmaruj beszamelem, posyp tartym serem. Piecz ok. 20 minut w temp. 200°C.