Prosty przepis na tortille z patelni, które wyjdą nawet początkującym

Domowa tortilla zachwyca smakiem i aromatem
Domowa tortilla zachwyca smakiem i aromatem123RF/PICSEL

Czym jest tortilla?

  • quesadillas - tortille nadziewane ciągnącym się serem, najczęściej smażone lub pieczone;
  • chilaquiles - smażone kawałki tortilli, wyglądem przypominające chipsy;
  • tacos - tortilla na ciepło napełniona aromatycznym farszem;
  • flautas - placek z nadzieniem na bazie kurczaka, sałaty oraz śmietany. Charakteryzuje się bardzo ścisłym sposobem zawijania.

Sposób przygotowania i podawania

Na bazie tortilli przygotujesz smaczne tacosy
Na bazie tortilli przygotujesz smaczne tacosy123RF/PICSEL

Zobacz również:

    Składniki na ciasto

    • 350 g mąki pszennej typu 405
    • 200 ml ciepłej wody
    • ½ łyżeczki soli
    • 30 ml oleju rzepakowego

    Jak zrobić domowe placki tortilli?

    Najprostszy przepis na tortillę składa się z czterech składników
    Najprostszy przepis na tortillę składa się z czterech składników123RF/PICSEL
    1. Do szklanej lub metalowej miski wsyp mąkę pszenną, dodaj sól, wodę oraz olej. Zacznij od wymieszania całości łyżką.
    2. Następnie przejdź do wyrabiania ręcznego lub za pomocą miksera ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego.  Wyrabiaj ciasto przez 5-8 minut, aż będzie zwarte i elastyczne.
    3. Przykryj je ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie podziel na 12 równych kawałków i cienko rozwałkuj.
    4. Przełóż placek na rozgrzaną i suchą patelnię, a następnie smaż przez 20 sekund z każdej strony do momentu, aż zaczną pojawiać się na nim pęcherzyki powietrza.
    5. Gotowe tortille trzymaj pod ściereczką do całkowitego wystygnięcia, a następnie przechowuj w woreczku strunowym lub zawiń w folię.
    Szklanka ziaren kukurydzy zaspokaja ponad 18 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnikNewseria LifestyleNewseria Lifestyle/informacja prasowa