Prosty przepis na tortille z patelni, które wyjdą nawet początkującym
Placki tortilli sprawdzą się do przygotowania sycących dań, które na długo zapanują nad uczuciem głodu. Ekspresowo wyczarujemy z nich pyszne przekąski, które zachwycą nie tylko domowników, ale także niespodziewanych gości. Choć w sklepach znajdziemy szeroki ich wybór, przygotowanie tortilli w domu jest niezwykle proste, tanie i daje sporo satysfakcji. Sprawdź przepis na aromatyczne ciasto, które zawsze wychodzi.
Spis treści:
Czym jest tortilla?
Wywodzące się z Meksyku placki wypiekane na bazie mąki pszennej lub kukurydzianej to doskonale nam znane tortille. Początkowo wytwarzano je wyłącznie z mąki na bazie kukurydzy, a dopiero wraz z pojawieniem się Hiszpanów w Nowym Świecie zaczęto chętnie sięgać po wersję pszeniczną. Za twórców tortilli uznaje się Azteków, którzy traktowali kukurydzę jako roślinę świętą.
Kuchnia meksykańska do dzisiaj oferuje kilka rodzajów tortilli. Ich podział zależy przede wszystkim od składnika podstawowego, dodatków oraz wersji, w jakiej finalnie podaje się placki. Do najbardziej popularnych należą:
- quesadillas - tortille nadziewane ciągnącym się serem, najczęściej smażone lub pieczone;
- chilaquiles - smażone kawałki tortilli, wyglądem przypominające chipsy;
- tacos - tortilla na ciepło napełniona aromatycznym farszem;
- flautas - placek z nadzieniem na bazie kurczaka, sałaty oraz śmietany. Charakteryzuje się bardzo ścisłym sposobem zawijania.
Sposób przygotowania i podawania
Przygotowanie podstawowej wersji placków polega na zagnieceniu mąki z wodą oraz tłuszczem i wyrobieniu odpowiednio sprężystej masy. Następnie dzieli się ją na części, a każdą z nich cienko rozwałkowuje i smaży na złoty kolor z każdej strony. Tak przygotowane tortille często wychodzą dość twarde i łatwo się kruszą, dlatego często dodaje się do nich jajko.
Oryginalnie tortillę podaje się na ciepło i właśnie w takiej formie powinno się ją jeść. Właśnie wtedy ma najlepszą konsystencję, którą traci wraz z upływem czasu. Po ostygnięciu staje się gumowata i trudna do zjedzenia. Placki z powodzeniem można jeść samodzielnie, ale największą popularnością cieszą się te z dodatkiem mięsa, warzyw i sosów. Co ciekawe, klasyczną tortillę pszenną robi się zawsze z dodatkiem smalcu lub masła. Jak przygotować wersję bez dodatku tłuszczu zwierzęcego?
Składniki na ciasto
Domowa tortilla z mąki pszennej to świetna baza obiadowa, z której przygotujemy liczne dania. Przyciąga zgłodniałych domowników nie tylko aromatem, ale także smakiem. Jeśli w najbliższych planach obiadowych masz przygotowanie wrapów, sprawdź, jak szybko usmażyć placki tortilli z czterech składników.
- 350 g mąki pszennej typu 405
- 200 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
- 30 ml oleju rzepakowego
Jak zrobić domowe placki tortilli?
- Do szklanej lub metalowej miski wsyp mąkę pszenną, dodaj sól, wodę oraz olej. Zacznij od wymieszania całości łyżką.
- Następnie przejdź do wyrabiania ręcznego lub za pomocą miksera ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiaj ciasto przez 5-8 minut, aż będzie zwarte i elastyczne.
- Przykryj je ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie podziel na 12 równych kawałków i cienko rozwałkuj.
- Przełóż placek na rozgrzaną i suchą patelnię, a następnie smaż przez 20 sekund z każdej strony do momentu, aż zaczną pojawiać się na nim pęcherzyki powietrza.
- Gotowe tortille trzymaj pod ściereczką do całkowitego wystygnięcia, a następnie przechowuj w woreczku strunowym lub zawiń w folię.
Sprawdź również: