Szybka sałatka makaronowa z kiszonym ogórkiem. Zrobisz ją w kwadrans

Sałatka makaronowa jest świetną opcją na imprezę czy spotkanie rodzinne. Jej przygotowanie zajmuje chwilę, a lista składników nie jest długa. Możesz do niej dodać szynkę, ogórek, czerwoną fasolę czy kukurydzę. Poniżej przepis na idealną sałatkę z makaronem i ogórkiem kiszonym.

Sałatka makaronowa z ogórkiem kiszonym jest zdrowa i pożywna
Sałatka makaronowa z ogórkiem kiszonym jest zdrowa i pożywna123RF/PICSEL

Dlaczego właśnie sałatka makaronowa?

Sałatka makaronowa to danie w sam raz na sylwestra czy szybki posiłek. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie wykwintnych dań, to opcja idealna dla ciebie. Ponadto sałatka makaronowa świetnie smakuje w połączeniu z różnymi warzywami. Te jak wiadomo, są źródłem cennych składników odżywczych, niezbędnych dla naszego organizmu.

Jakie właściwości ma kiszony ogórek?

W naszym przepisie kluczową rolę odgrywa ogórek kiszony. Dodaje on wyrazistego smaku, a ponadto jest bardzo zdrowy. Warzywo to dzięki obecności kwasu mlekowego wspomaga przemianę materii. Ogórek kiszony zawiera błonnik pokarmowy, który niweluje uczucie głodu. To pomaga w powstrzymaniu się od podjadania między posiłkami. Obecna w składzie tego warzywa witamina C wzmacnia odporność w okresie zimy. To również doskonały przeciwutleniacz, który zapobiega działaniu wolnych rodników.

Przepis na sałatkę makaronową z ogórkiem kiszonym

Do przygotowania sałatki makaronowej potrzebujesz kilku składników:

  • dwa ogórki kiszone,
  • dwie płaskie łyżki majonezu,
  • 45 gramów makaronu, np. świderki, rurki,
  • 50 gramów czerwonej fasoli,
  • 70 gramów kukurydzy konserwowej,
  • 150 gramów sera żółtego,
  • 150 gramów szynki konserwowej,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • jedna łyżeczka szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą.
  2. Ser, szynkę i ogórek pokrój w kostkę. Fasolę czerwoną przepłucz w zimnej wodzie.
  3. Do głębokiej miski wrzuć wszystkie składniki, także makaron. Dodaj sól i pieprz,wszystko dokładnie wymieszaj. Dopiero na samym końcu dołóż kukurydzę, tuż przed podaniem.
  4. Wymieszaj jeszcze raz składniki i dodaj na górę posiekany szczypiorek.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas