Prosty sposób na odświeżenie starej bagietki
Wszyscy mówią, że pokrojony chleb jest smaczny i szybki w użyciu, ale nie ma nic lepszego niż smak świeżo upieczonej bagietki. Jak większość pięknych rzeczy w życiu jednak, piękno bagietki nie trwa długo. Na następny dzień jest twarda jak kamień i można ją wykorzystać już na niewiele sposobów, może najwyżej do grzanek lub jako bułkę tartą. Istnieje jednak sposób na to, by znów smakowała jak świeża. Ta metoda sprawdza się bardzo dobrze i wypróbowaliśmy ją na trzech różnych rodzajach bułek. Spróbujcie.

Składniki
Włóż starą bagietkę pod wodę z kranu

Nie żałuj sobie. Niech skórka bagietki będzie zupełnie mokra. Jeśli odświeżasz pociętą bagietkę, skieruj wodę na skórkę. Nie ma jednak znaczenia, czy miąższ również się zmoczy.
Składniki
Owiń mokrą bagietkę folią aluminiową

Użyj dużej ilości folii do zawinięcia namoczonej bagietki.
Włóż zawiniętą bagietkę do zimnego piekarnika
Nie nagrzewaj piekarnika przed włożeniem bagietki. Umieść ją w zimnym piekarniku lub tosterze i nastaw temperaturę na 150°C.
Składniki
Piecz bagietkę przez 10-12 minut

Jeśli masz całą bagietkę, piecz ją przez pełnych 12 minut. Jeśli masz połówkę lub mniejszą część, piecz ją przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij bułkę i zdejmij z niej folię. Kiedy ją naciśniesz, zobaczysz, że jest miękka. Woda zamknięta w folii pomaga w przywróceniu bułki do życia.
Piecz odkrytą bagietkę przez 4 – 5 minut
Włóż bułkę z powrotem do piekarnika i piecz dodatkowo 4 – 5 minut bez przykrycia. Dzięki temu bagietka będzie znów przyjemnie chrupiąca. Będziesz zaskoczona, jak twoja twarda jak kamień bagietka stała się na powrót „świeża”.
Zjedz w ciągu 15-20 minut
Odświeżona bagietka ma znacznie krótszy termin ważności niż świeżo upieczona. Ciesz się swoją na powrót pyszną bułką, ale nie oczekuj, że ta przyjemność będzie trwała dłużej niż pół godziny. Taka bagietka zacznie szybko twardnieć i stanie się taka, jak przedtem.