Reklama

Reklama

Prowansalskie szaszłyki z kurczaka z sosem migdałowym

Lekkie dania z grilla na upalne dni.

  Składniki:

  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • 650 g filetu z kurczaka
  • 80 g migdałów mielonych ze skórką3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 cukinie

Reklama

Przygotowanie:

1.      Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny oraz ziołami, musztardą, cukrem i 5 łyżkami oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.

2.      Mięso pokroić w grubą kostkę i umieścić w marynacie. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.

3.      Migdały uprażyć lekko na patelni bez tłuszczu. Zmieszać z 150 ml wody, syropem klonowym, octem jabłkowym i 4 łyżkami oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i zgniecionym ząbkiem czosnku.

4.      Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie (1-2 mm) pasy. Zrolować je.

Kawałki kurczaka nadziewać na szpadki na przemian ze zrolowanymi cukiniami. Grillować 8 minut. Podawać z sosem migdałowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje