Prowansalskie szaszłyki z kurczaka z sosem migdałowym
Lekkie dania z grilla na upalne dni.
Składniki:
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka cukru
- 9 łyżek oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- 650 g filetu z kurczaka
- 80 g migdałów mielonych ze skórką3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 cukinie
Przygotowanie:
1. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny oraz ziołami, musztardą, cukrem i 5 łyżkami oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.
2. Mięso pokroić w grubą kostkę i umieścić w marynacie. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.
3. Migdały uprażyć lekko na patelni bez tłuszczu. Zmieszać z 150 ml wody, syropem klonowym, octem jabłkowym i 4 łyżkami oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i zgniecionym ząbkiem czosnku.
4. Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie (1-2 mm) pasy. Zrolować je.
Kawałki kurczaka nadziewać na szpadki na przemian ze zrolowanymi cukiniami. Grillować 8 minut. Podawać z sosem migdałowym.