Proziaki
Łatwe, przepis na ok. 25 szt. Przepis pochodzi z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie".
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej razowej
- 850 g mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 l ciepłego zsiadłego mleka lub kefiru (bez mleka w proszku)
- 1 płaska łyżeczka soli kamiennej lub morskiej (bez żelazocyjanku potasu E 536)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka nierafinowanego cukru
- 1 jajko (z hodowli ekologicznej lub od kur z wolnego wybiegu)
- mąka do podsypywania podczas wałkowania
Przygotowanie:
1. Składniki połączyć i dokładnie wyrobić.
2. Ciasto przełożyć na stolnicę, odrywać niewielkie kawałki i wałkować na grubość ok. 1 cm (ewentualnie podsypywać mąką do wałkowania).
3. Placki piec na suchej mocno nagrzanej patelni na małym płomieniu. Odwracać kilkakrotnie, aż będą mocno przyrumienione.
Przepis pochodzi z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie".
Julita Bator, mama trójki dzieci, przez długi czas była pewna, że jej maluchy urodziły się chorowite i nigdy nie uda się im uniknąć częstych wizyt u lekarza ani masy antybiotyków.
Zanim weszła na drogę dobrego żywienia, przez kilka lat szukała wraz z mężem przyczyny częstych infekcji swoich dzieci, odwiedzając alergologa, laryngologa, endokrynologa, immunologa i gastrologa.
Nie przekonywała jej opinia lekarza pediatry, który twierdził, że "dziesięć infekcji w roku u dziecka to stan normalny". W pamięci miała swoje dzieciństwo, które bynajmniej nie upłynęło na kuracjach antybiotykowych i sterydowych. Okazało się jednak, że wystarczy zmienić sposób odżywiania - jedzenie naprawdę może leczyć.
Zdecydowała się z całą rodziną na eksperyment żywieniowy i zrezygnowała z kupowania szkodliwie przetworzonej żywności. Produkty nie potraktowane chemią, ekologiczne, które są po prostu jedzeniem, a nie tylko jedzenie udają, rozwiązały kwestię wielu chorób i stresów.