Przecieraki ziemniaczane
Tzw. szare kluski ziemniaczane

Składniki na 6-8 porcji:
- 1 kg ziemniaków, - 50 dag twarogu, - 1 jajko, sól, pieprz, - mąka pszenna (około 2 szklanek), - 1 łyżka mąki ziemniaczanej, - 1 mała cebula, - 1 łyżka oleju lub masła
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj. Zetrzyj na tarce o grubym oczku. Dobrze odciśnij. Następnie zetrzyj twaróg, wymieszaj z ziemniakami. Wbij jajko, dodaj szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i tyle mąki pszennej, aby dało się łatwo zagnieść ciasto. 2. W dużym garnku ugotuj wodę, posól. łyżeczką z masy formuj kluski i kładź na wrzątek. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody, wyjmij je łyżką cedzakową. 3. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na maśle. Przypraw solą i pieprzem. Okraś gotowe przecieraki. Przecieraki po ugotowaniu można też dodatkowo posypać pokruszonym twarogiem i polać stopionym masłem bez cebulki. Czas przygotowania: 1 godzina. Wartość kaloryczna 1 porcji: 300 kcal.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!