Przegrzebki z makaronem i sosem szafranowym
Wyjątkowy smak.
Składniki:
- 12 przegrzebków
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła
- 250 ml + 4 łyżki białego wina wytrawnego
- 6 łyżek Pernodu (likier anyżkowy)
- 300 g śmietany kremówki
- Opakowanie szafranu
- 1 mała cukinia
- 300 g makaronu wstążki
- Sól
- Biały pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Szalotkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Wlać 250 ml wina i gotować, aż zredukuje się o połowę. Dodać Pernod i śmietanę, gotować, aż zredukuje się o 1/3. Dodać szafran. Cukinię pokroić w cienkie paski (np. hebelkiem). Makaron ugotować w osolonej wodzie. Minutę przed końcem gotowania dodać cukinię. Przegrzebki posolić. Oliwę rozgrzać na patelni, smażyć 1,5 minuty z każdej strony. Zdjąć. Do pozostałego tłuszczu wlać 4 łyżki wina, wymieszać, wlać do sosu szafranowego. Sos doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić, dodać do niego 2 łyżki masła. Przegrzebki oprószyć pieprzem podawać z makaronem i sosem.