Przekąska dla kibica - rogaliki z pesto, szynką i serem

Podczas kibicowania dobrze jest mieć jakieś przekąski pod ręką. Takie, które robi się szybko i łatwo, dobrze smakują i najlepiej, żeby pasowały do tradycyjnego napoju kibiców. Stąd pomysł na wytrawne rogaliki z pesto, szynką i kozim serem.

Takie rogaliki robi się bardzo szybko, możemy je przygotować nawet w przerwie meczu, gdy dopadnie nas głód. Kto powiedział, że podczas kibicowania sprawdzają się tylko chipsy? Zróbmy własną meczową przekąskę. Słone rogaliki. Zadbajmy tylko wcześniej o podstawowe składniki, a samo wykonanie jest naprawdę proste.

Reklama

Do przygotowania wytrawnych rogalików potrzebujemy: opakowanie ciasta francuskiego, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 1/2 filiżanki pesto bazyliowego, 200 g świeżego sera koziego, jajko, sól i pieprz.

Rozkładamy płasko ciasto francuskie. Wycinamy z niego długie trójkąty. Z porcji ciasta powinno wyjść ok. 8 trójkątów.

Na każdy z trójkątów nakładamy niewielką ilość pesto, lekko je rozsmarowując, kilka kawałków szynki parmeńskiej(wcześniej kroimy plasterki na drobne kawałki), a na koniec kawałek koziego sera. Solimy i pieprzymy przed zawinięciem. Rogaliki zawijamy od szerszego boku ku ostremu zakończeniu, nadajemy ciastu kształt rogalików, podkręcając do siebie końce.

Układamy na blasze na papierze do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika każdy z rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem. Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 st. C ok 15-20 minut. Znakomicie smakują na ciepło, jak i na zimno. Kibic zje je od razu, pod wpływem piłkarskich emocji. Smacznego! (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje