Przekąski karnawałowe
Na przyjęcia z fantazją.

Składniki na 10-12 osób:
- 100 g sera żółtego, - pakowanie twarożku z ziołami prowansalskimi, - łyżka przyprawy z bazylią, - kilka listków sałaty Lollo bianco, - pół opakowania krakersów, - 2 opakowania mrożonych talarków ziemniaczanych, - 250 g wędzonego łososia, - pęczek koperku, - 1-2 łyżki soku z cytryny, - kolorowy pieprz, - kawałki cytryny do dekoracji, - puszka moreli, - opakowanie mrożonych klopsów, - 2 łyżki oleju, - 3 gałązki pietruszki, - ananas, - 100 g wędzonej szynki, - rodzynki brazylijskie do dekoracji
Przygotowanie:
Plastry sera układać na folii, smarować twarożkiem i posypywać mieszanką przypraw. Zrolować za pomocą folii i odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Kroić na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Nadziewać na wykałaczkę i układać na krakersie z odrobiną sałaty. (15 szt.) Mrożone talarki ziemniaczane ulżyć na blasze i piec w 200 st. C przez 12-15 minut. Łososia pokroić w kostkę, wymieszać z posiekany koperkiem. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Nakładać na talarki. Dekorować kawałkami cytryny i koperkiem. (16 szt) Morele osączyć. Klopsy obsmażać przez 10 minut. Na każdej połówce moreli ułożyć listek pietruszki i klopsa. (20 szt.) Ananasa pokroić na 5 grubych plastrów. Przekroić je na 4 części, wyciąć rdzeń. Na każdym kawałku układać po plasterku szynki i rodzynku. (20 szt.)