Reklama

Reklama

Przekąski na domówkę z różnych stron świata

Łatwe, szybkie i smakowite. Goście będą zachwyceni!

Hummus i pasta z zielonego groszku - przysmak z Izraela

Składniki

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki tahini
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • upieczony burak ćwikłowy

Składniki - pasta z zielonego groszku

  • szklanka mrożonego groszku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki listków mięty
  • 1/2 łyżeczki zataru

Sposób przygotowania

1. Humus: Ciecierzycę namoczoną przez noc ugotuj z sodą. Gdy ostygnie, zmiksuj z częścią wody z gotowania i wszystkimi składnikami (bez buraka). Dwie trzecie humusu zostaw w klasycznej wersji, resztę zmiksuj z burakiem. Podawaj oddzielnie. 

2. Pasta: Groszek ugotuj, odcedź, zostaw trochę wody. Zmiksuj go z wodą i wszystkimi składnikami. Przypraw do smaku solą i pieprzem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje