Reklama

Przekąski na domówkę z różnych stron świata

Łatwe, szybkie i smakowite. Goście będą zachwyceni!

Hummus i pasta z zielonego groszku - przysmak z Izraela

Składniki

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki tahini
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • upieczony burak ćwikłowy

Składniki - pasta z zielonego groszku

  • szklanka mrożonego groszku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki listków mięty
  • 1/2 łyżeczki zataru

Sposób przygotowania

1. Humus: Ciecierzycę namoczoną przez noc ugotuj z sodą. Gdy ostygnie, zmiksuj z częścią wody z gotowania i wszystkimi składnikami (bez buraka). Dwie trzecie humusu zostaw w klasycznej wersji, resztę zmiksuj z burakiem. Podawaj oddzielnie. 

2. Pasta: Groszek ugotuj, odcedź, zostaw trochę wody. Zmiksuj go z wodą i wszystkimi składnikami. Przypraw do smaku solą i pieprzem. 

Bliny z łososiem - przekąska z Norwegii

Składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 20 g masła, rozpuszczonego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 300 g łososia wędzonego na zimno, w plasterkach
  • kilka rzodkiewek, świeży koperek

Sposób przygotowania

1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski. Zrób w środku zagłębienie. Dodaj tam jajko, maślankę, masło i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 5 minut. 

2. Natłuść patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu. Na każdy blin nakładaj po 2 łyżki ciasta. Smaż po dwie minuty na stronę (aż placki ładnie zbrązowieją). Przekładaj je na kratkę, aby ostygły. 

3. Wymieszaj śmietanę ze skórką cytrynową i sokiem. Przypraw ją do smaku. Ułóż bliny na półmisku. Na każdym umieść kleks ze śmietany oraz kawałek łososia. Udekoruj cienkimi plasterkami rzodkiewki i gałązkami koperku. Oprósz czarnym pieprzem.  

Reklama

Skrzydełka na ostro - przysmak ze Stanów Zjednoczonych

Składniki

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 1/4 szklanki oleju
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego
  • łyżka ostrego keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce majeranku i papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól

Sposób przygotowania

1. W dużej misce wymieszaj olej, miód, sos pomidorowy i keczup. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Włóż do sosu skrzydełka i dokładnie je w nim obtocz. Przykryj, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na noc). 

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Półkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim skrzydełka. Piecz 40-50 minut (powinny być miękkie i dobrze zrumienione). 

3. Podawaj od razu, na gorąco lub na zimno, z dodatkiem sosów, np.: keczupu, dipu jogurtowego z czosnkiem lub sosu śliwkowego.  

Quesadilla z fasolą - meksykański specjał

Składniki

  • 400 g fasoli z puszki
  • 200 g podsmażonej mielonej wołowiny
  • posiekana cukinia
  • szklanka kukurydzy z puszki
  • 2 dymki ze szczypiorem, posiekane
  • 2 ostre papryczki, posiekane
  • szczypta chilli
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 4 duże tortille pszenne
  • olej

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki quesadilli wymieszaj w dużej misce. 

2. Ułóż tortille na blacie. Wyłóż na ich połowy wymieszane warzywa z serem. Złóż tortille na pół, przykrywając farsz. Rozgrzej olej na patelni. Smaż je w dwóch partiach, po 2 minuty z każdej strony. Chrupiące quesadille pokrój w cząstki. 

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy