Przekąski na domówkę z różnych stron świata
Łatwe, szybkie i smakowite. Goście będą zachwyceni!
Hummus i pasta z zielonego groszku - przysmak z Izraela
Sposób przygotowania
1. Humus: Ciecierzycę namoczoną przez noc ugotuj z sodą. Gdy ostygnie, zmiksuj z częścią wody z gotowania i wszystkimi składnikami (bez buraka). Dwie trzecie humusu zostaw w klasycznej wersji, resztę zmiksuj z burakiem. Podawaj oddzielnie.
2. Pasta: Groszek ugotuj, odcedź, zostaw trochę wody. Zmiksuj go z wodą i wszystkimi składnikami. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Bliny z łososiem - przekąska z Norwegii
Sposób przygotowania
1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski. Zrób w środku zagłębienie. Dodaj tam jajko, maślankę, masło i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 5 minut.
2. Natłuść patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu. Na każdy blin nakładaj po 2 łyżki ciasta. Smaż po dwie minuty na stronę (aż placki ładnie zbrązowieją). Przekładaj je na kratkę, aby ostygły.
3. Wymieszaj śmietanę ze skórką cytrynową i sokiem. Przypraw ją do smaku. Ułóż bliny na półmisku. Na każdym umieść kleks ze śmietany oraz kawałek łososia. Udekoruj cienkimi plasterkami rzodkiewki i gałązkami koperku. Oprósz czarnym pieprzem.
Skrzydełka na ostro - przysmak ze Stanów Zjednoczonych
Sposób przygotowania
1. W dużej misce wymieszaj olej, miód, sos pomidorowy i keczup. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Włóż do sosu skrzydełka i dokładnie je w nim obtocz. Przykryj, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na noc).
2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Półkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim skrzydełka. Piecz 40-50 minut (powinny być miękkie i dobrze zrumienione).
3. Podawaj od razu, na gorąco lub na zimno, z dodatkiem sosów, np.: keczupu, dipu jogurtowego z czosnkiem lub sosu śliwkowego.
Quesadilla z fasolą - meksykański specjał
Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki quesadilli wymieszaj w dużej misce.
2. Ułóż tortille na blacie. Wyłóż na ich połowy wymieszane warzywa z serem. Złóż tortille na pół, przykrywając farsz. Rozgrzej olej na patelni. Smaż je w dwóch partiach, po 2 minuty z każdej strony. Chrupiące quesadille pokrój w cząstki.