Przekąski na stół

Spędzacie sylwestra na imprezie domowej. Zamierzacie ze znajomymi szaleć całą noc.

Już teraz pomyślcie o czymś, co będzie można przegryźć, żeby mieć siłę na szaleństwa do białego rana.

Nie chcecie stracić zbyt dużo czasu w kuchni, wydać dużo pieniędzy? Oto kilka naszych propozycji:

Krakersy i dipy. Podstawą dipu jest jogurt naturalny i majonez (niektórym smakuje bardziej serek homogenizowany zamiast jogurtu). Mieszamy je w równych częściach. Dodatkami są zazwyczaj przyprawy i warzywa, które nadadzą dipowi smak i kolor. Dipy przed podaniem powinniśmy zmiksować. I tak na przykład jako dodatek możemy dodać: czosnek; ostrą czerwoną paprykę i przecier pomidorowy, ogórek kiszony z natką z pietruszki; chrzan; koperek; curry i wszystko to, na co nam wyobraźnia pozwoli. Niektóre z nich dodatkowo trzeba posolić i popieprzyć. Takie kolorowe dipy bardzo ładnie wyglądają na stole, a jak smakują!

•Smaczny smalec podawany z wiejskim, świeżutkim chlebem to jest to! Szczególnie, gdy raczymy się alkoholem, to takie tłuste co nieco pozwoli nam na uchronienie się przed zgubnymi jego skutkami. Smalec najlepiej przygotować kilka dni wcześniej. Należy stopić w garnku słoninę, dodać podsmażoną na patelni cebulkę. Można też dodać podduszone jabłko. Smalec przyprawiamy pieprzem i czosnkiem. Przelewamy najlepiej do glinianego naczynia. Teraz już tylko musimy poczekać, aż ostygnie. Można go udekorować zieleniną.

Koreczki - to już bardziej pracochłonna przekąska, ale możesz skorzystać z pomocy przyjaciółki czy twojego faceta. Wtedy pójdzie o wiele szybciej. Koreczki robimy z żółtego sera, oliwek, sera feta, ogórków kiszonych, szynki, kiełbasy, ananasa. Układamy je na szklanej tacy, którą dookoła możemy posypać czerwoną papryką. Możemy też je wbić w melona, pomarańczę lub połówkę kapusty.

Sałatki. Zawsze smakują i dodają energii. Nasze czytelniczki polecają sałatki: śledziową, z soczewicy, warzywną , serową, z tuńczyka . Nie dość, że są smaczne to jeszcze zdrowe.

Chleb czosnkowy - pasuje do sałatek, dipów czy przetartych zup. Kroimy chleb, masło rozrabiamy z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Kromki smarujemy przygotowana masą i wkładamy tuż przed podaniem do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C. na kilka minut. Gdy masło się roztopi, wyciągamy z piekarnika. Podajemy jeszcze ciepłe. Do masła można także dodać utarty żółty ser.

Pamiętaj! Stół powinien być ładnie udekorowany, wówczas wszystko będzie jeszcze bardziej smakowało. Pomyśl o kolorowych serwetkach, świeczkach, kokardkach. Sałatki udekoruj zieleniną.

A ty jakie masz pomysły na przekąski sylwestrowe?

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas