Przekładaniec jaglany
Puszysty i bardzo smaczny!

Składniki
- ciasto
- 2 szkl. mąki krupczatki
- 1 szkl. drobnego cukru
- 1 szkl. mleka roślinnego, np. sojowego
- 1/2 szkl. oleju
- po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu;
- budyń
- 1 i 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szkl. mleka roślinnego
- 1/2 szkl. orzechów, np. nerkowca
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- dekoracja
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 15 dag cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- owoce
Sposób przygotowania
1. Ciasto: zmiksuj wszystkie składniki (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęste, dolej odrobinę mleka). Dno tortownicy wy - łóż pergaminem. Wylej ciasto. Piecz 35-40 minut w 190 st. C. Wyjmij z piekarnika, ostudź i przekrój na 3 blaty. 2. Budyń: kaszę zmiksuj z mlekiem, orzechami i cukrem na jednolitą masę. Schłodź. 3. Dekoracja: gęstą część mleczka ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem. 4. Blaty przełóż budyniem. Torcik posmaruj warstwą ubitego mleczka i udekoruj owocami. Schłodź w lodówce