Przekładaniec z owocami
Ciasto ptysiowe można przygotować z dodatkiem ulubionych owoców

Składniki
- ciasto
- 1 kostka margaryny
- sól,
- 2 szkl. szkl. mąki i wody
- 10 jajek
- przełożenie
- 50 dag agrestu
- 1 szkl. cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- po 50 dag twarogu i śmietany kremówki
- 2 cukry waniliowe
12 porcji
Sposób przygotowania
1. Żelatynę namocz, odstaw, by spęczniała. Agrest oczyść, opłucz, osusz. Owoce posyp 1/2 szkl. cukru i wymieszaj. Twaróg utrzyj z resztą cukru i cukrem waniliowym. 2. Z podanych składników przy- gotuj ciasto ptysiowe, tak jak w przepisie obok. Przygotuj 3 kawałki papieru do pieczenia. Narysuj na nich kółka o śr. ok. 22 cm. 3. Ciasto przełóż do szprycy. Wyciskając przez nią paski, zapełnij kółko na 1 papierze. Piecz 30 min w 220 st. Tak samo upiecz jeszcze 2 placki. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij, połącz z masą serową i żelatyną. Blaty przełóż kremem i agrestem. Schłodź i udekoruj.