Przekładaniec z szynką

Wygląda apetycznie. Aż chce się jeść!

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki dobrze wyszoruj szczoteczką, ew. delikatnie zeskrob skórkę i opłucz. Włóż do posolonej wody. Gotuj ok. 10 minut. W tym czasie cebule obierz, pokrój w grubsze plasterki. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Ugotowane na półtwardo ziemniaki wyjmij, lekko przestudź, a potem pokrój w plasterki. 

2. Żaroodporną formę posmaruj grubą warstwą masła. W dwóch rzędach, ułóż w niej na przemian plasterki ziemniaków, wędliny i cebuli. Lekko oprósz solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z jajkami. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem, rozmarynem i szałwią. Składniki w formie zalej sosem śmietanowym. Wierzch posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st C. Piecz przez 55-65 minut. 

3. Około 15 minut przed końcem pieczenia formę możesz przykryć folią aluminiową, by wierzch zapiekanki zbytnio się nie przyrumienił.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas