Przekładaniec z szynką
Wygląda apetycznie. Aż chce się jeść!
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki dobrze wyszoruj szczoteczką, ew. delikatnie zeskrob skórkę i opłucz. Włóż do posolonej wody. Gotuj ok. 10 minut. W tym czasie cebule obierz, pokrój w grubsze plasterki. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Ugotowane na półtwardo ziemniaki wyjmij, lekko przestudź, a potem pokrój w plasterki.
2. Żaroodporną formę posmaruj grubą warstwą masła. W dwóch rzędach, ułóż w niej na przemian plasterki ziemniaków, wędliny i cebuli. Lekko oprósz solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z jajkami. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem, rozmarynem i szałwią. Składniki w formie zalej sosem śmietanowym. Wierzch posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st C. Piecz przez 55-65 minut.
3. Około 15 minut przed końcem pieczenia formę możesz przykryć folią aluminiową, by wierzch zapiekanki zbytnio się nie przyrumienił.