Przepis na chlebek bananowy
Bardzo pożywny i energetyczny, a przy tym prosty w przygotowaniu.

Składniki
- 4 dojrzałe bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
- 80 g masła, roztopionego
- 1/2 szklanki drobnego cukru lub ksylitolu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki (pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać i odłożyć. W dużej misce wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami, dodać cukier lub inne słodzidło. Dodać roztrzepane jajko oraz wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników.Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.