Reklama

Reklama

Przepis na chlebek bananowy

Bardzo pożywny i energetyczny, a przy tym prosty w przygotowaniu.

Składniki

  • 4 dojrzałe bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
  • 80 g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru lub ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki (pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać i odłożyć. W dużej misce wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami, dodać cukier lub inne słodzidło. Dodać roztrzepane jajko oraz wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników.Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje