Przepis na domową pizze
Pizzę kochają wszyscy – od najmłodszych po najstarszych. Aromatyczny wypiek z ulubionymi dodatkami sprawdza się idealnie jako przekąska, obiad czy kolacja. Pizza to szybki sposób na wspólne gotowanie z dziećmi czy smaczny posiłek dla znajomych. Poznajcie banalny przepis na domową pizzę.
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiewamy do miski (można odebrać 1 łyżkę na podsypanie) i mieszamy z solą.
2. Dodajemy drożdże i cukier rozpuszczone w chłodnej wodzie oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
3. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Otrzymane ciasto dzielimy na porcje według uznania:
· 2 pizze na grubszym cieście
· 3 pizze na cienkim cieście
Z otrzymanych porcji formujemy kulki, wkładamy do pojemników z przykrywką (aby ciasto nie wyschło). Teraz możemy wybrać:
Wersja dla głodnych i niecierpliwych
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
Wersja dla ceniących profesjonalizm
Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. (max. 24 godz.). W ten sposób ciasto zostanie poddane procesowi długiej fermentacji - stanie się delikatne i nabierze bardziej intensywnego smaku!
1. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, starając się zachować kształt ciasta. Nie wyrabiamy i nie wałkujemy!
2. Delikatnie i równomiernie rozciągamy ciasto we wszystkie strony, zachowując grubszy rant. Po uzyskaniu placka o pożądanej wielkości przekładamy go na blachę posypaną mąką.
3. Nakładamy dodatki wg uznania.
4. Nagrzewamy piekarnik do temp. 250˚C.
5. Pieczemy przez ok. 10-15 min aż brzegi i spód ciasta będą delikatnie zarumienione.