Reklama

Reklama

Przepis na domową pizze

Pizzę kochają wszyscy – od najmłodszych po najstarszych. Aromatyczny wypiek z ulubionymi dodatkami sprawdza się idealnie jako przekąska, obiad czy kolacja. Pizza to szybki sposób na wspólne gotowanie z dziećmi czy smaczny posiłek dla znajomych. Poznajcie banalny przepis na domową pizzę.

Składniki

  • 500 g Mąki na Pizzę np. „Domowa Piekarnia”
  • 300 ml chłodnej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 12 ml oleju (2 łyżki stołowe)
  • 12 g soli (2 łyżeczki)
  • 3 g cukru (1 płaska łyżeczka)

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiewamy do miski (można odebrać 1 łyżkę na podsypanie) i mieszamy z solą.

Reklama

2. Dodajemy drożdże i cukier rozpuszczone w chłodnej wodzie oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

3. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Otrzymane ciasto dzielimy na porcje według uznania:

·  2 pizze na grubszym cieście

·  3 pizze na cienkim cieście

Z otrzymanych porcji formujemy kulki, wkładamy do pojemników z przykrywką (aby ciasto nie wyschło). Teraz możemy wybrać:

Wersja dla głodnych i niecierpliwych

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

Wersja dla ceniących profesjonalizm

Ciasto wstawiamy  do lodówki na min. 2 godz. (max. 24 godz.). W ten sposób ciasto zostanie poddane procesowi długiej fermentacji - stanie się delikatne i nabierze bardziej intensywnego smaku!

1. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, starając się zachować kształt ciasta. Nie wyrabiamy i nie wałkujemy!

2. Delikatnie i równomiernie rozciągamy ciasto we wszystkie strony, zachowując grubszy rant. Po uzyskaniu placka o pożądanej wielkości przekładamy go na blachę posypaną mąką.

3. Nakładamy dodatki wg uznania.

4. Nagrzewamy piekarnik do temp. 250˚C.

5. Pieczemy przez ok. 10-15 min aż brzegi i spód ciasta będą delikatnie zarumienione. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje