Reklama

Reklama

Przepis na gruziński deser

Gruzja to nie tylko piękne widoki i wspaniałe wino, ale również pyszna, aromatyczna kuchnia. Chaczapuri, chinkali czy tolma to klasyki gruzińskiej kuchni, które powinien znać każdy miłośnik tego kraju. Mało jednak mówi się o gruzińskich słodyczach, które są równie dobre i wyróżniają się niekonwencjonalną formą. Takie właśnie są churachele – zdrowe, pyszne i w ogóle nie przypominają słodyczy. Sprawdź nasz przepis i poczuj klimat Gruzji we własnym domu!

Składniki

  • 300 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 2,5 kg zielonych winogron
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej
  • igła i nitka

Sposób przygotowania

Wyciśnij sok z winogrona, wlej do garnka i doprowadź  do wrzenia. Mąkę kukurydzianą zmieszaj w kubku z niewielką ilością wody. Następnie wlej do gotującego się soku i dokładnie wymieszaj. Na igłę nawlecz nitkę i zrób supełek. Nawlecz orzechy pozostawiając po obu stronach ok. 8 cm wolnego miejsca. Jeśli masa owocowa jest już gładka i gęsta zamocz w niej orzechy i wywieś na 25 minut. Czynność powtórz dwa razy. Twoje churchele powinny wysychać minimum dobę. By podkreślić smak deseru podaj np. z Satrapezo Icewine Rkatsiteli od Marani.


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje