Przepis na ogórki kiszone

Przygotujesz je bez trudu!

Składniki

  • Ogórki gruntowe
  • Koper włoski
  • Chrzan
  • Czosnek
  • Woda
  • Sól
  • Mieszanka przypraw do ogórków kwaszonych np. Appetita

Sposób przygotowania

Umyte ogórki układamy pionowo w słoikach. Do każdego litrowego słoika między ogórkami układamy 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i gałązkę kopru. Zalewę przygotowujemy w osobnym garnku, do którego wlewamy wodę, dosypujemy 1 dużą łyżkę soli na litr wody. Żeby wzbogacić smak ogórków dodajemy gotową mieszankę przypraw do kwaszonych ogórków, najlepiej taką bez dodatku glutaminianu sodu. Po zagotowaniu wlewamy do słoików tak żeby przykryć wszystkie ogórki.  Zamykamy słoje i przenosimy je w zaciemnione i chłodne miejsce. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje