Przepis na ogórki tarte do słoików

Tarte ogórki kiszone będą nadawały się do sałatek, surówek oraz zupy ogórkowej
Tarte ogórki kiszone będą nadawały się do sałatek, surówek oraz zupy ogórkowej123RF/PICSEL

Jak zrobić tarte ogórki do słoików?

Tarte ogórki - przepis

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki drobnej soli
  • 1 kwiat kopru na słoik
  • 1 mały ząbek czosnku na słoik
  • 1 mały kawałek chrzanu na słoik
  • 1 liść wiśni lub czarnej porzeczki na słoik

Sposób przygotowania

  • Ogórki gruntowe należy najpierw dokładnie umyć, a następnie odciąć z obu stron końce. Następnie zetrzeć je na tarce jarzynowej, kolejno posolić i odstawić na chwilę aby puściły soki (na około 15 min). 
  • W międzyczasie w niewielkich słoików powkładać: kwiat kopru, ząbek czosnku przekrojony na pół, chrzan również przekrojony oraz liść wiśni. 
  • Odcisnąć ogórki z soku. 
  • Do przygotowanych słoików przełożyć nasolone ogórki, a następnie zalać sokiem powstałym po odciśnięciu. Szczelnie zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu, aby zaczęły pracować czyli kisić się.
  • Po trzech dniach sprawdzić, czy z przetworami nie dzieje się nic złego i zostawić jeszcze na dwa dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie można przenieść je do piwnicy czy spiżarni. 
Ślad węglowy i jedzenie. Brytyjska restauracja chce poprawić sytuacjęINTERIA.TVAFP