Przepis na ogórki tarte do słoików
Fani kiszonych ogórków zapewne mają już gotowe swoje słoiki na tegoroczną jesień i zimę. Jeśli czujecie niedosyt i chcielibyście jeszcze coś przygotować, zdradzamy prosty przepis na tarte ogórki, które można wykorzystać na wiele sposobów.
Tarte ogórki kiszone robi się tak samo prosto jak te tradycyjne, a zastosowań mają bardzo wiele. Mogą służyć jako dodatek do obiadu, sałatki jarzynowej czy zupy ogórkowej, którą uwielbiamy zajadać się zimą. Warto więc przygotować już teraz słoiki z tartymi ogórkami. Za kilka miesięcy przekonamy się, że takie rozwiązanie znacznie ułatwia życie.
Zobacz też: Ogórki po papiesku. Niezawodny przepis
Jak zrobić tarte ogórki do słoików?
Przepis na tarte ogórki jest bardzo prosty. Będziemy w zasadzie potrzebować tego, czego używalibyśmy do przygotowywania kwaszeniaków.
Zobacz także: Widzisz to na kiszonych ogórkach? Nawet ich nie próbuj!
Tarte ogórki - przepis
Sposób przygotowania
- Ogórki gruntowe należy najpierw dokładnie umyć, a następnie odciąć z obu stron końce. Następnie zetrzeć je na tarce jarzynowej, kolejno posolić i odstawić na chwilę aby puściły soki (na około 15 min).
- W międzyczasie w niewielkich słoików powkładać: kwiat kopru, ząbek czosnku przekrojony na pół, chrzan również przekrojony oraz liść wiśni.
- Odcisnąć ogórki z soku.
- Do przygotowanych słoików przełożyć nasolone ogórki, a następnie zalać sokiem powstałym po odciśnięciu. Szczelnie zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu, aby zaczęły pracować czyli kisić się.
- Po trzech dniach sprawdzić, czy z przetworami nie dzieje się nic złego i zostawić jeszcze na dwa dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie można przenieść je do piwnicy czy spiżarni.