Przepis na ogórki tarte do słoików

Fani kiszonych ogórków zapewne mają już gotowe swoje słoiki na tegoroczną jesień i zimę. Jeśli czujecie niedosyt i chcielibyście jeszcze coś przygotować, zdradzamy prosty przepis na tarte ogórki, które można wykorzystać na wiele sposobów.

Tarte ogórki kiszone będą nadawały się do sałatek, surówek oraz zupy ogórkowej
Tarte ogórki kiszone będą nadawały się do sałatek, surówek oraz zupy ogórkowej123RF/PICSEL

Tarte ogórki kiszone robi się tak samo prosto jak te tradycyjne, a zastosowań mają bardzo wiele. Mogą służyć jako dodatek do obiadu, sałatki jarzynowej czy zupy ogórkowej, którą uwielbiamy zajadać się zimą. Warto więc przygotować już teraz słoiki z tartymi ogórkami. Za kilka miesięcy przekonamy się, że takie rozwiązanie znacznie ułatwia życie.

Jak zrobić tarte ogórki do słoików?

Przepis na tarte ogórki jest bardzo prosty. Będziemy w zasadzie potrzebować tego, czego używalibyśmy do przygotowywania kwaszeniaków.

Tarte ogórki - przepis

Sposób przygotowania

  • Ogórki gruntowe należy najpierw dokładnie umyć, a następnie odciąć z obu stron końce. Następnie zetrzeć je na tarce jarzynowej, kolejno posolić i odstawić na chwilę aby puściły soki (na około 15 min). 
  • W międzyczasie w niewielkich słoików powkładać: kwiat kopru, ząbek czosnku przekrojony na pół, chrzan również przekrojony oraz liść wiśni. 
  • Odcisnąć ogórki z soku. 
  • Do przygotowanych słoików przełożyć nasolone ogórki, a następnie zalać sokiem powstałym po odciśnięciu. Szczelnie zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu, aby zaczęły pracować czyli kisić się.
  • Po trzech dniach sprawdzić, czy z przetworami nie dzieje się nic złego i zostawić jeszcze na dwa dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie można przenieść je do piwnicy czy spiżarni. 
Ślad węglowy i jedzenie. Brytyjska restauracja chce poprawić sytuacjęAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas