Przepis na pieczoną pierś z indyka z szałwią

Po przygotowaniu nie krój mięsa od razu. Dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta.

Mięso z indyka jest bardzo delikatne
Mięso z indyka jest bardzo delikatne123RF/PICSEL

Składniki: 1,2 kg piersi z indyka, 5 łyżek skórki cytrynowej, 3 łyżki soku cytrynowego, 1 garść liści szałwii, 1 łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, do smaku sól i pieprz

Sposób przygotowania: Do miski wyciśnij sok i zetrzyj skórkę z cytryny. Następnie posiekaj szałwię i czosnek. Dodaj oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj. Mięso natrzyj marynatą i zwiąż sznurkiem. Odstaw do marynowania na 12 godzin. Zamarynowaną pierś włóż do rękawa do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Nie krój mięsa od razu po upieczeniu. Odczekaj minimum 15 minut, dzięki temu mięso będzie soczyste.

DD TVN/ x-news
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas