Przepis na pomidorowe danie
Jakie pomidory są najlepsze? Te, które pachną - doradza kucharz Jakub Kuroń. Poleca też przepis na popisowe danie - krem z cukinii z pieczonymi pomidorami i miętą.
Czym się kierować przy zakupie pomidorów? "Przede wszystkim pomidor musi intensywnie pachnieć. Dobrze by było, gdyby jeszcze miał szypułkę" - mówi znany kucharz, Jakub Kuroń.
Gdzie najlepiej kupować pomidory? Na targu. Na bazarze mamy świeży produkt prosto z krzaczka. Te z marketu często są po prostu bez smaku. Co ważne, kupujmy pomidory luzem, a nie te pakowane w folię.
"Nie zrażajmy się, jeśli pomidor nie ma idealnie gładkiej skórki - właściwie nie powinien takiej mieć... Im sztuczniej wygląda, tym może być gorszej, jakości. Niezbyt ładny pomidor, z porysowaną skórką może być dużo cenniejszy w smaku" - mówi kucharz. I dodaje: "Mamy różne odmiany pomidorów - jedne nadają się na zupę, sos czy przecier. Inne - na przykład malinowe - są doskonałe na surowo do kanapek".
Nie bójmy się robić przetworów na zimę, gdyż takie przetworzone pomidory zachowują większość swoich właściwości odżywczych.
A oto przepis na popisowe danie z pomidorami, które polecił Jakub Kuroń: krem z cukinii z pieczonymi pomidorami i miętą.
Składniki: 3 cukinie (900 kg), pokrojone w kostkę; 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę (250 g); 1,5 l wywaru warzywnego; 100 ml wina białego półwytrawnego; duża cebula, pokrojona w piórka; 3 utarte ząbki czosnku; 100 ml śmietany 30 proc.; 3 pomidory z wyciętą szypułką; 3 łyżki oliwy; 2 łyżki listków mięty; sól i pieprz.
Przygotowanie: Pomidory polewamy łyżką oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w 190°C przez 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy pozostałą oliwę w garnku. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Dodajemy czosnek i cukinię. Całość smażymy 5 minut. Następnie wlewamy wino i dodajemy ziemniaki. Po chwili wlewamy wywar i gotujemy, aż ziemniaki i cukinia będą miękkie. Całość miksujemy z miętą, obranymi ze skórki pomidorami i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.