Przepis na pyszne gołąbki

Gołąbki o grzybowym aromacie

Gotowe gołąbki polej sosem
Gotowe gołąbki polej sosem123RF/PICSEL

Składniki:

  • biała kapusta
  • 40 dag kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 25 dag pieczarek
  • 3 suszone podgrzybki
  • masło
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany

Sos do gołąbków:

  • pół litra bulionu grzybowego
  • 2 kostki drobiowe
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka śmietany 18-proc.
  • łyżka sosu pieczeniowego w proszku

Przygotowanie:

Suszone grzyby namocz, ugotuj. Kaszę ugotuj w 3/4 litra wody z łyżką soli i łyżka masła. Ostudź. Cebule posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj starte na tarce pieczarki i ugotowane grzybki, podsmaż, przypraw. Kaszę wymieszaj z pieczarkami i mielonym mięsem, przypraw.

Kapustę sparz, podziel na liście, wytnij nerwy. Na każdym liściu ułóż farsz, zwiń. W rondlu ułóż liście kapusty, ciasno ułóż gołąbki. Duś do miękkości.

Sos: sos pieczeniowy rozpuść w wodzie. Wlej do rondla z bulionem, dodaj kostki wymieszane z odrobiną wody i mąką, szybko mieszając, zagotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, zabiel śmietaną, przypraw. Sosem polej gołąbki.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas