Przepis na pyszne gołąbki
Gołąbki o grzybowym aromacie
Składniki:
- biała kapusta
- 40 dag kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 30 dag mięsa mielonego
- 25 dag pieczarek
- 3 suszone podgrzybki
- masło
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
Sos do gołąbków:
- pół litra bulionu grzybowego
- 2 kostki drobiowe
- 2 łyżki mąki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka śmietany 18-proc.
- łyżka sosu pieczeniowego w proszku
Przygotowanie:
Suszone grzyby namocz, ugotuj. Kaszę ugotuj w 3/4 litra wody z łyżką soli i łyżka masła. Ostudź. Cebule posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj starte na tarce pieczarki i ugotowane grzybki, podsmaż, przypraw. Kaszę wymieszaj z pieczarkami i mielonym mięsem, przypraw.
Kapustę sparz, podziel na liście, wytnij nerwy. Na każdym liściu ułóż farsz, zwiń. W rondlu ułóż liście kapusty, ciasno ułóż gołąbki. Duś do miękkości.
Sos: sos pieczeniowy rozpuść w wodzie. Wlej do rondla z bulionem, dodaj kostki wymieszane z odrobiną wody i mąką, szybko mieszając, zagotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, zabiel śmietaną, przypraw. Sosem polej gołąbki.