Przepis na rosół wegetariański
Jeśli nie spróbujesz, nie uwierzysz, że może smakować tak rewelacyjnie!

Składniki
- 4 marchewki
- 1 nieduży seler
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- garść natki pietruszki
- lubczyk - 1 łyżeczka suszonego
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka kozieradki
- szczypta pieprzu cayenne
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 3 litry wody
Sposób przygotowania
Cebule obrać z łupin, przekroić na dwie części i opalać na ogniu aż się lekko przyrumienią. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i wrzucić do garnka przekrojone na pól. Selera obrać i pokroić w plastry, wrzucić do garnka. Dodać obrane ząbki czosnku i wszystkie przyprawy. Całość zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać opaloną cebulę. Gdy wywar zacznie bulgotać, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu około 2,5 godziny. Doprawić jeszcze wedle uznania.
Można podawać z makaronem lub ryżem.