Reklama

Reklama

Przepis na rosół wegetariański

Jeśli nie spróbujesz, nie uwierzysz, że może smakować tak rewelacyjnie!

Składniki

  • 4 marchewki
  • 1 nieduży seler
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • garść natki pietruszki
  • lubczyk - 1 łyżeczka suszonego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 3 litry wody

Sposób przygotowania

Cebule obrać z łupin, przekroić na dwie części i opalać na ogniu aż się lekko przyrumienią. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i wrzucić do garnka przekrojone na pól. Selera obrać i pokroić w plastry, wrzucić do garnka. Dodać obrane ząbki czosnku i wszystkie przyprawy. Całość zalać  wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać opaloną cebulę. Gdy wywar zacznie bulgotać, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu około 2,5 godziny. Doprawić jeszcze wedle uznania. 

Reklama

Można podawać z makaronem lub ryżem. 

 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje