Reklama

Reklama

Przepis na sushi

Przygotuj je samodzielnie w domu. To wcale nie jest skomplikowane!

Składniki - ryż

  • 300 g ryżu do sushi np. Sugoi
  • Woda
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki octu

Sposób przygotowania

1. Ryż należy wypłukać w czystej wodzie do momentu aż przestanie barwić wodę na biało. Następnie zalać go czysta wodą i moczyć 30 minut. Po tym czasie przełożyć ryż do większego rondla i zalać świeżą wodą tak aby warstwa wody była o 2 cm wyżej od warstwy ryżu. Ryż gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Na początku ustawiamy bardzo mocny gaz pod garnkiem, jak tylko woda się zagotuje zmniejszamy do minimum. 

Reklama

Po 15 minutach wyłączamy gaz i zostawimy ryż na kolejne 15 minut. Bardzo ważne aby nie podnosić pokrywki garnka.

2. W międzyczasie robimy zaprawę do ryżu. Ocet, cukier i sól łączymy w garnku, podgrzewając na małym ogniu do momentu kompletnego rozpuszczenia składników. Ważne aby zaprawy nie zagotować.

3. Po 15 minutach ryż przenosimy do dużej drewnianej miski i przerzucamy parę razy drewnianą łyżką w celu ostudzenia. Dodajemy zaprawę j całość dokładnie mieszamy. Ryż pozostawiamy do ostygnięcia.

Tamago nigiri

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przygotowany ryż do sushi Sugoi
  • glony nori

Sposób przygotowania

1. Jajka roztrzepujemy i łączymy z resztą składników.

2. Na prostokątnej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i rozlewamy cienką warstwę jajek. Całość smażymy i zwijamy. Następnie rozlewamy kolejną warstwę jajek, smażymy i rolujemy. Powtarzamy do momentu zużycia całej masy jajecznej. Omlet studzimy.

3. Odcinamy w poprzek dwa wąskie paseczki. Z ryżu formujemy nigiri, nakładamy plaster omletu i zawijamy paskiem nori.

4. Rolkę tniemy w krążki.

Hosomaki z ogórkiem

Składniki

  • przygotowany ryż do sushi Sugoi
  • ogórek
  • wasabi
  • arkusz glonów nori
  • sezam

Sposób przygotowania

1. Na arkuszu glonów rozkładamy ryż, smarujemy ryż 1cm od dołu arkusza odrobiną wasabi.

2. Układamy ogórka pociętego w długie paski, posypujemy odrobiną sezamu i zwijamy hosomaki.

3. Rolkę tniemy w krążki

Futomaki z łososiem

Składniki

  • przygotowany ryż do sushi Sugoi
  • łosoś
  • mango
  • szczypiorek
  • wasabi
  • arkusz glonów nori

Sposób przygotowania

1. Na arkuszu glonów rozkładamy ryż

2. Smarujemy ryż 1cm od dołu arkusza odrobiną wasabi, układamy łososia, mango pocięte w długie paski i szczypiorek. ‚

3. Zwijamy całość w rolkę i tniemy na krążki

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje