Przepis na tradycyjne świąteczne ciasto

Makowiec czy sernik? Jakie ciasto tradycyjnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia? Które z nich zagości na Waszym stole? Jeśli wciąż nie możecie się zdecydować, najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie tych przysmaków w jeden pyszny seromak.

Sernik z makiem
Sernik z makiemmateriały prasowe

Sposób przygotowania

Prostokątną formę o wymiarach 22 x 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem, wyłóż do formy i lekko ugnieć dłonią. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w 180 st. C.

Przygotuj masę makową. Jaja ubij z cukrem na puch. Dodaj mak z puszki i kaszę manną oraz ulubione bakalie. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj twarożek, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę makową. Na masę makową wyłóż łyżką masę serową.

Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz aż się lekko zarumieni (60-80 minut). Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia.

Zmysłowe smaki: Sernik nowojorskiInteria.tv
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas