Reklama

Reklama

Przepis na tradycyjne świąteczne ciasto

Makowiec czy sernik? Jakie ciasto tradycyjnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia? Które z nich zagości na Waszym stole? Jeśli wciąż nie możecie się zdecydować, najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie tych przysmaków w jeden pyszny seromak.

Składniki

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru (75 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej (170 g)
  • 1 żółtko ( z jajka o rozm. L)

Składniki - masa makowa

  • 1 puszka gotowej masy makowej (900 g)
  • 2 jajka (rozm. L)
  • 3/4 szklanki cukru (170 g)
  • 1/2 szklanki kaszy manny (90 g)
  • Posiekane migdały, suszone morele, orzechy, rodzynki, żurawina- według upodobań

Składniki - masa serowa

  • 1 kg twarożku np. kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 1 szklanka cukru (220 g)
  • 4 jajka (rozm. L)
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (15 g)

Sposób przygotowania

Prostokątną formę o wymiarach 22 x 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem, wyłóż do formy i lekko ugnieć dłonią. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w 180 st. C.

Reklama

Przygotuj masę makową. Jaja ubij z cukrem na puch. Dodaj mak z puszki i kaszę manną oraz ulubione bakalie. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj twarożek, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę makową. Na masę makową wyłóż łyżką masę serową.

Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz aż się lekko zarumieni (60-80 minut). Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia. 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje