Przepis na wyśmienity tort tiramisu!

Tort tiramisu
Tort tiramisuRodzice w kuchni
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • do ciemnego biszkoptu: 1 łyżka kakao (nie przesadź z kakao, bo obciąża ciasto i może nie wyrosnąć tak jak powinno)
  • 750 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml likieru amaretto
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  1. Całe jajka miksuj razem z cukrem około 10 minut. Wówczas masa stanie się puszysta.
  2. Mąki i proszek do pieczenia wymieszaj razem i dodawaj po trochę do ubitych jajek dalej miksując całość.
  3. Gotową masę przelej do tortownicy (o średnicy 24-26) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tart.
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika - 180 stopni i piecz 25-30 min. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem ( może być takim na szaszłyki ) czy ciasto jest suche. 
  5. Gotowy placek wyjmij, połóż w ciepłym pomieszczeniu, chwilę przestudź (ok 10min), a następnie wyjmij na czystą i suchą ściereczkę obracając biszkopt do góry dnem.
  6. Na drugi dzień (lub po dokładnym przestudzeniu) przetnij ciasto na dwie lub trzy części.
  1. Zaparz sporą filiżankę kawy, po czym przelej ją do innego naczynia i wymieszaj z likierem - spróbuj czy mieszanka jest dobra, czy nie dodać do niej jeszcze odrobiny likieru (uważaj by nie była za słodka).
  2. Czekoladę zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Śmietanę ubij na sztywno, a następnie dodaj cukier puder i serek mascarpone, po czym miksuj całość aż składniki dokładnie się połączą. 
  4. Jeden blat ciasta połóż na paterze, po czym nasącz go 1/3 likieru z kawą.
  5. Na nasączony krążek wyłóż 1/3 kremu i równomiernie rozsmaruj, a następnie posyp częścią startej czekolady.
  6. Następnie ułóż drugi blat, lekko dociśnij i tak jak poprzednio nasącz, posmaruj kremem i posyp czekoladą. 
  7. Ostatnią część biszkoptu (wierzchnią warstwę) ułóż tak by wierzch był płaski i żeby góra tortu nie była półokrągła. Po nasączeniu, posmaruj dokładnie cały tort kremem i posyp resztą czekolady.
  8. Tort wstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc i GOTOWE!