Przepisy na pyszne dania z grzybów

Sezon na grzyby w pełni. Polskie lasy obfitują w borowiki, kurki i podgrzybki, a sympatyków grzybobrania nie brakuje. Nic dziwnego – szukanie ich w lesie to sama przyjemność, a grzyby są naprawdę pyszne i nadają potrawom niepowtarzalny smak. Do tego stwarzają wachlarz możliwości, bo przyrządzać je można na nieskończenie wiele sposobów. Póki sezon w pełni, przedstawiamy inspirujące przepisy na dania z grzybami i makaronem .

Makaron z grzybami
Makaron z grzybamimateriały prasowe

Makaron a la carbonara z grzybami

Sposób przygotowania

1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Szalotkę obierz i pokrój w kostkę.

2. Rozgrzej olej, dodaj grzyby i smaż je 3-4 minuty często mieszając.

3. Dodaj szalotkę i całość smaż 2 minuty, do zeszklenia cebuli.

4. Wlej na patelnię wino, po 2 minutach dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną. Zmniejsz ogień. Dodaj parmezan i całość mieszaj aż do powstania gęstego sosu.

5. Dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.

6. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.

7. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, tymiankiem oraz ugotowaną fasolką szparagową.

Makaron z grzybami i dynią
Makaron z grzybami i dyniąmateriały prasowe

Makaron z leśnymi grzybami, dynią i serem

Sposób przygotowania

1. Grzyby oczyść i pokrój na ćwiartki lub grube paski (nie drobno!). Dynię wydrąż z pestek, nie obieraj ze skórki, pokrój w grubszą kostkę. Szalotkę obierz i pokrój w większe kawałki.

2. Rozgrzej olej na patelni, dodaj dynię i smaż ją przez około 5 minut, mieszając.

3. Dodaj do dyni grzyby i smaż je kolejne 5 minut, mieszając.

4. Dodaj szalotkę i całość smaż jeszcze 2-3 minuty.

5. Dodaj masło, dopraw do smaku.

6. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.

7. Podawaj posypane pokruszonym serem oraz ziołami.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas