Reklama

Reklama

Przepisy na pyszne dania z grzybów

Sezon na grzyby w pełni. Polskie lasy obfitują w borowiki, kurki i podgrzybki, a sympatyków grzybobrania nie brakuje. Nic dziwnego – szukanie ich w lesie to sama przyjemność, a grzyby są naprawdę pyszne i nadają potrawom niepowtarzalny smak. Do tego stwarzają wachlarz możliwości, bo przyrządzać je można na nieskończenie wiele sposobów. Póki sezon w pełni, przedstawiamy inspirujące przepisy na dania z grzybami i makaronem .

Makaron a la carbonara z grzybami

Składniki dla: 5-6 porcji

Składniki

  • Makaron np. Lubella Gniazda Wstążki
  • 300 g grzybów leśnych (np. podgrzybków)
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 50 g parmezanu
  • 3 żółtka
  • 150 ml wina białego wytrawnego lub bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szalotka
  • gałka muszkatołowa
  • świeży tymianek
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Szalotkę obierz i pokrój w kostkę.

2. Rozgrzej olej, dodaj grzyby i smaż je 3-4 minuty często mieszając.

3. Dodaj szalotkę i całość smaż 2 minuty, do zeszklenia cebuli.

4. Wlej na patelnię wino, po 2 minutach dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną. Zmniejsz ogień. Dodaj parmezan i całość mieszaj aż do powstania gęstego sosu.

5. Dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.

6. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.

7. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, tymiankiem oraz ugotowaną fasolką szparagową.

Reklama


Makaron z leśnymi grzybami, dynią i serem

Składniki dla: 5-6 porcji

Składniki

  • Makaron np. Lubella Pióra
  • 1/2 średniej dyni
  • 400 g grzybów leśnych (ew. boczniaków)
  • 150 g sera pleśniowego typu blue
  • 5 szalotek
  • świeża natka pietruszki
  • cząber
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Grzyby oczyść i pokrój na ćwiartki lub grube paski (nie drobno!). Dynię wydrąż z pestek, nie obieraj ze skórki, pokrój w grubszą kostkę. Szalotkę obierz i pokrój w większe kawałki.

2. Rozgrzej olej na patelni, dodaj dynię i smaż ją przez około 5 minut, mieszając.

3. Dodaj do dyni grzyby i smaż je kolejne 5 minut, mieszając.

4. Dodaj szalotkę i całość smaż jeszcze 2-3 minuty.

5. Dodaj masło, dopraw do smaku.

6. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.

7. Podawaj posypane pokruszonym serem oraz ziołami.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje