Przepisy na pyszne dania z grzybów
Sezon na grzyby w pełni. Polskie lasy obfitują w borowiki, kurki i podgrzybki, a sympatyków grzybobrania nie brakuje. Nic dziwnego – szukanie ich w lesie to sama przyjemność, a grzyby są naprawdę pyszne i nadają potrawom niepowtarzalny smak. Do tego stwarzają wachlarz możliwości, bo przyrządzać je można na nieskończenie wiele sposobów. Póki sezon w pełni, przedstawiamy inspirujące przepisy na dania z grzybami i makaronem .

Makaron a la carbonara z grzybami
Składniki
- Makaron np. Lubella Gniazda Wstążki
- 300 g grzybów leśnych (np. podgrzybków)
- 300 g fasolki szparagowej
- 250 ml śmietanki 30%
- 50 g parmezanu
- 3 żółtka
- 150 ml wina białego wytrawnego lub bulionu
- 2 łyżki oleju
- 1 szalotka
- gałka muszkatołowa
- świeży tymianek
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Szalotkę obierz i pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej olej, dodaj grzyby i smaż je 3-4 minuty często mieszając.
3. Dodaj szalotkę i całość smaż 2 minuty, do zeszklenia cebuli.
4. Wlej na patelnię wino, po 2 minutach dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną. Zmniejsz ogień. Dodaj parmezan i całość mieszaj aż do powstania gęstego sosu.
5. Dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
6. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
7. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, tymiankiem oraz ugotowaną fasolką szparagową.

Makaron z leśnymi grzybami, dynią i serem
Składniki
- Makaron np. Lubella Pióra
- 1/2 średniej dyni
- 400 g grzybów leśnych (ew. boczniaków)
- 150 g sera pleśniowego typu blue
- 5 szalotek
- świeża natka pietruszki
- cząber
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Grzyby oczyść i pokrój na ćwiartki lub grube paski (nie drobno!). Dynię wydrąż z pestek, nie obieraj ze skórki, pokrój w grubszą kostkę. Szalotkę obierz i pokrój w większe kawałki.
2. Rozgrzej olej na patelni, dodaj dynię i smaż ją przez około 5 minut, mieszając.
3. Dodaj do dyni grzyby i smaż je kolejne 5 minut, mieszając.
4. Dodaj szalotkę i całość smaż jeszcze 2-3 minuty.
5. Dodaj masło, dopraw do smaku.
6. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
7. Podawaj posypane pokruszonym serem oraz ziołami.