Sezon na grzyby w pełni. Polskie lasy obfitują w borowiki, kurki i podgrzybki, a sympatyków grzybobrania nie brakuje. Nic dziwnego – szukanie ich w lesie to sama przyjemność, a grzyby są naprawdę pyszne i nadają potrawom niepowtarzalny smak. Do tego stwarzają wachlarz możliwości, bo przyrządzać je można na nieskończenie wiele sposobów. Póki sezon w pełni, przedstawiamy inspirujące przepisy na dania z grzybami i makaronem .
1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Szalotkę obierz i pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej olej, dodaj grzyby i smaż je 3-4 minuty często mieszając.
3. Dodaj szalotkę i całość smaż 2 minuty, do zeszklenia cebuli.
4. Wlej na patelnię wino, po 2 minutach dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną. Zmniejsz ogień. Dodaj parmezan i całość mieszaj aż do powstania gęstego sosu.
5. Dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
6. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
7. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, tymiankiem oraz ugotowaną fasolką szparagową.