Przysmak z trzema serami

Jesień obfituje w warzywa i owoce. Wykorzystają sezon na cukinie i zrób z nich pyszne zapiekanki.

Smaczna zapiekanka z cukinii
Smaczna zapiekanka z cukinii 123RF/PICSEL

1. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę albo rozetrzyj nożem z odrobiną soli. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem, przyprawą do drobiu oraz czosnkiem. Filet smaż przez 10 minut na oleju. Wystudź.

2. Kabaczki rozetnij, wydrąż środki. Połówki kabaczków włóż do posolonego wrzątku i gotuj 5 minut. Wyjmij, osusz, wystudź. Orzechy zrumień na suchej patelni, przestudź, pokrój. Zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i posiekaj. Wystudzone mięso pokrój na bardzo małe kawałki.

3. Ricottę utrzyj na gładko z serem pleśniowym. Wymieszaj z jajkiem oraz orzechami. Dodaj posiekane zioła i kawałeczki indyka. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

4. Połówki kabaczków napełnij przygotowanym farszem. Ułóż w żaroodpornej formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz 30 minut. Żółty ser grubo zetrzyj. Posyp nim kabaczki ok. 15 minut przed końcem pieczenia.

Prosty przepis na faszerowaną cukinięInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas