Przysmaki z szynką i serem
Popularny duet kanapkowy tym razem w nowej odsłonie. Bo szynka i ser to świetne dodatki także do dań na lunch.
Serowe naleśniki
Sposób przygotowania
Wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i łyżeczkę soli. Wbij jajka, wlej maślankę i olej. Wymieszaj całość. Dodaj ser i szalotki. Rozgrzej patelnię teflonową, rozprowadź po całej powierzchni odrobinę oleju. Nakładaj ciasto naleśnikowe (ok. 1/4 szklanki na porcję) i smaż placuszki 2-3 minuty z każdej strony. Na drugiej patelni przygotuj jajka sadzone. Połóż na każdy naleśnik plasterek sera wędzonego, szynki dojrzewającej, trochę rukoli i jajko sadzone. Dopraw i podawaj.
Zapiekane pieczarki
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Pieczarki oczyść, odetnij ogonki w taki sposób, by w kapeluszu powstało zagłębienie. Cebulę, nóżki grzybów i szynkę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Wymieszaj je z pokrojonymi w kostkę serami (oprócz mozzarelli) i natką pietruszki. Kapelusze grzybów lekko posól i posmaruj stopionym masłem. Wypełnij je farszem i posyp z wierzchu mozarellą. Wstaw do piekarnika (opcja termoobieg), po 10 minutach wyłącz termoobieg i zapiekaj grzyby jeszcze 15 minut. Przed podaniem posyp pieczarki szczyptą papryki i udekoruj papryka pokrojoną w paski lub w kostkę oraz natką pietruszki.
Błyskawiczna sałatka
Sposób przygotowania
Umyj rukolę, osącz i osusz. Ser pokrusz, szynkę porozrywaj na paski. Świeże figi umyj i pozbaw je twardych ogonków, a następnie pokrój na ósemki. Rozłóż wszystkie składniki na talerzu i przygotuj sos: wymieszaj wodę z musem mango i musztardą. Pasuje do niej także miodowy vinegret. Polej sałatkę i podawaj na przykład ze świeżą bagietką.