Przysmaki z szynką i serem
Popularny duet kanapkowy tym razem w nowej odsłonie. Bo szynka i ser to świetne dodatki także do dań na lunch.

Serowe naleśniki
Składniki
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- sól i pieprz
- 2 duże jajka
- 1 i 1/2 szkl. maślanki
- 2 łyżki oleju
- 1 szkl. startego sera cheddar
- 3 posiekane szalotki
- dodatki
- 4 jajka
- 4 plasterki sera wędzonego
- 4 plasterki szynki dojrzewającej
- rukola
Sposób przygotowania
Wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i łyżeczkę soli. Wbij jajka, wlej maślankę i olej. Wymieszaj całość. Dodaj ser i szalotki. Rozgrzej patelnię teflonową, rozprowadź po całej powierzchni odrobinę oleju. Nakładaj ciasto naleśnikowe (ok. 1/4 szklanki na porcję) i smaż placuszki 2-3 minuty z każdej strony. Na drugiej patelni przygotuj jajka sadzone. Połóż na każdy naleśnik plasterek sera wędzonego, szynki dojrzewającej, trochę rukoli i jajko sadzone. Dopraw i podawaj.

Zapiekane pieczarki
Składniki
- kilka średniej wielkości pieczarek
- 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej
- 50 g sera pleśniowego
- 50 g sera feta
- 50 g mozarelli
- 1 cebula
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka stopionego masła
- sól, pieprz
- ostra papryka
- natka pietruszki i 1/2 papryki do dekoracji
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Pieczarki oczyść, odetnij ogonki w taki sposób, by w kapeluszu powstało zagłębienie. Cebulę, nóżki grzybów i szynkę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Wymieszaj je z pokrojonymi w kostkę serami (oprócz mozzarelli) i natką pietruszki. Kapelusze grzybów lekko posól i posmaruj stopionym masłem. Wypełnij je farszem i posyp z wierzchu mozarellą. Wstaw do piekarnika (opcja termoobieg), po 10 minutach wyłącz termoobieg i zapiekaj grzyby jeszcze 15 minut. Przed podaniem posyp pieczarki szczyptą papryki i udekoruj papryka pokrojoną w paski lub w kostkę oraz natką pietruszki.

Błyskawiczna sałatka
Składniki
- 3 figi (mogą być w słodkiej zalewie z puszki)
- 80 g szynki dojrzewającej
- 1 opakowanie rukoli
- 50 g gorgonzoli
- sos
- 4 łyżki wody mineralnej
- 1 i 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- 3-4 łyżki musu z mango
- sos 2
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Umyj rukolę, osącz i osusz. Ser pokrusz, szynkę porozrywaj na paski. Świeże figi umyj i pozbaw je twardych ogonków, a następnie pokrój na ósemki. Rozłóż wszystkie składniki na talerzu i przygotuj sos: wymieszaj wodę z musem mango i musztardą. Pasuje do niej także miodowy vinegret. Polej sałatkę i podawaj na przykład ze świeżą bagietką.