Reklama

Reklama

Przysmaki z szynką i serem

Popularny duet kanapkowy tym razem w nowej odsłonie. Bo szynka i ser to świetne dodatki także do dań na lunch.

Serowe naleśniki

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól i pieprz
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/2 szkl. maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szkl. startego sera cheddar
  • 3 posiekane szalotki

Składniki - dodatki

  • 4 jajka
  • 4 plasterki sera wędzonego
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej
  • rukola

Sposób przygotowania

Wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i łyżeczkę soli. Wbij jajka, wlej maślankę i olej. Wymieszaj całość. Dodaj ser i szalotki. Rozgrzej patelnię teflonową, rozprowadź po całej powierzchni odrobinę oleju. Nakładaj ciasto naleśnikowe (ok. 1/4 szklanki na porcję) i smaż placuszki 2-3 minuty z każdej strony. Na drugiej patelni przygotuj jajka sadzone. Połóż na każdy naleśnik plasterek sera wędzonego, szynki dojrzewającej, trochę rukoli i jajko sadzone. Dopraw i podawaj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje