Składniki: - 20 dag mąki, - 10 dag masła, - 5 jajek, - szczypta soli, - szczypta proszku do pieczenia, - 250 ml wody masa: - 500 ml śmietany kremówki, - 1 cytryna, - 150 ml adwokata, - 1 opakowanie śmietan fixu, - 5 dag cukru pudru Przygotowanie: W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli, dodać masło. Poczekać aż masło się rozpuści. Do garnka przesiać mąkę, mieszając poczekać, aż składniki się połączą a ciasto zacznie się odrywać od ścianek garnka. Garnek zestawić z ognia masę i lekko przestudzić. Do przestudzonej masy dodać szczyptę proszku do pieczenia, mieszać mikserem dodając stopniowo jajka. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem, masę przełożyć do szprycy, wyciskać ciasteczka,. Blachę wstawić do piekarnika, piec 30 minut w 200 stopniach. Upieczone jeszcze ciepłe ptysie przekroić na pół. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fiksem, dodać cukier puder. Cytrynę umyć i otrzeć skórkę, sok wycisnąć. skórkę i sok razem z adwokatem dodać do śmietany. Ptysie nadziać kremem, posypać cukrem pudrem