Ptysie z bitą śmietaną i konfiturą malinową
Delikatne ciasto nadziewane puszystą bitą śmietaną z konfiturą malinową - brzmi jak deser idealny? Bo właśnie taki jest! Sprawdzi się doskonale podczas rodzinnych przyjęć. Prócz idealnego smaku deser ten doskonale również prezentuje się wizualnie.
Składniki
- Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka wody
- 12 i ½ dag masła lub margaryny
- Nadzienie:
- 400 ml śmietanki kremówki 36 proc.
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki konfitury z malin
Do rondelka wlej wodę, dodaj tłuszcz, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zestaw z ognia i wsyp przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką. Rondelek ponownie postaw na ogniu.
Nie przerywając mieszania, podgrzewaj tak długo, aż masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Gdy przestygnie, dodawaj po jednym jajku, miksując, aż składniki ciasta dokładnie się połączą.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj okrągłe porcje ciasta, zachowując odstępy (ciasto w czasie pieczenia urośnie). Piecz 20-30 min w temp. 200° C. Wystudź.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem, pod koniec dosypując cukier puder. Kiedy masa będzie dobrze ubita dodaj 4 łyżki konfitury i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Ptysie nakłuj od spodu czubkiem noża lub patyczkiem do szaszłyków. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej nią ptysie.
Całość możesz posypać cukrem pudrem.