Reklama

Reklama

Ptysie z bitą śmietaną i konfiturą malinową

Delikatne ciasto nadziewane puszystą bitą śmietaną z konfiturą malinową - brzmi jak deser idealny? Bo właśnie taki jest! Sprawdzi się doskonale podczas rodzinnych przyjęć. Prócz idealnego smaku deser ten doskonale również prezentuje się wizualnie.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 12 i ½ dag masła lub margaryny

Składniki

  • Nadzienie:
  • 400 ml śmietanki kremówki 36 proc.
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki konfitury z malin

Do rondelka wlej wodę, dodaj tłuszcz, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zestaw z ognia i wsyp przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką. Rondelek ponownie postaw na ogniu. 

Nie przerywając mieszania, podgrzewaj tak długo, aż masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Gdy przestygnie, dodawaj po jednym jajku, miksując, aż składniki ciasta dokładnie się połączą.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj okrągłe porcje ciasta, zachowując odstępy (ciasto w czasie pieczenia urośnie). Piecz 20-30 min w temp. 200° C. Wystudź.

Reklama

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem, pod koniec dosypując cukier puder. Kiedy masa będzie dobrze ubita dodaj 4 łyżki konfitury i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Ptysie nakłuj od spodu czubkiem noża lub patyczkiem do szaszłyków. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej nią ptysie.

Całość możesz posypać cukrem pudrem. 

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: ptysie | deser | maliny | bita śmietana

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje