Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną
Do garnka wlej mleko, 125 ml wody, dodaj masło i szczyptę soli.
Składniki na 10 porcji:
- 4 jajka
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- duży słoik dżemu wiśniowego
- 330 ml śmietany 30 proc.
- łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej mleko, 125 ml wody, dodaj masło i szczyptę soli. Zagotuj wszystko, wsyp całą mąkę i mieszaj energicznie. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka, zestaw je z ognia i wystudź. Dodaj do niego jajka i zmiksuj. Nałóż do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. Wyciskaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia robiąc spore odstępy. Piecz 30 minut w temperaturze 200°C.
2. Wystudzone ptysie przekrój wszerz na połówki. Śmietanę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec łyżkę cukru pudru. Na spody ptysi wyłóż porcję dżemu, śmietany i przykryj górną częścią.
Czas przygotowania: 1,5 godziny