Reklama

Reklama

Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

Do garnka wlej mleko, 125 ml wody, dodaj masło i szczyptę soli.

Składniki na 10 porcji:

  • 4 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • duży słoik dżemu wiśniowego
  • 330 ml śmietany 30 proc.
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlej mleko, 125 ml wody, dodaj masło i szczyptę soli. Zagotuj wszystko, wsyp całą mąkę i mieszaj energicznie. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka, zestaw je z ognia i wystudź. Dodaj do niego jajka i zmiksuj. Nałóż do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. Wyciskaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia robiąc spore odstępy. Piecz 30 minut w temperaturze 200°C.

Reklama

2. Wystudzone ptysie przekrój wszerz na połówki. Śmietanę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec łyżkę cukru pudru. Na spody ptysi wyłóż porcję dżemu, śmietany i przykryj górną częścią.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje