Pudding imbirowy na ciepło
Wyrafinowany deser
Składniki:
- 20 g imbiru
- 175 g masła
- 175 g cukru Muscovado
- Skórka starta z ½ cytryny
- 2 łyżki syropu imbirowego
- 4 jajka
- 175 g mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 75 g cukru
- Miąższ z ½ laski wanilii
- 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
- 250 g śmietany kremówki
- 250 ml mleka
- 4 kawałki imbiru kandyzowanego
- 2 łyżki syropu cukrowego
Przygotowanie:
Imbir obrać i utrzeć. Masło, cukier Muscovado, skórkę cytrynową i 2 łyżeczki syropu imbirowego ucierać za pomocą robota kuchennego ok. 5 minut. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i imbir. Masę nałożyć do natłuszczonej formy do puddingu, wyrównać. Przykryć najpierw papierem a następnie folią aluminiową. Formę z puddingiem wstawić do rondla do połowy wypełnionego wodą i pod przykryciem trzymać na słabym ogniu przez 45 minut.
Żółtka, cukier, miąższ wanilii i mąkę ziemniaczaną zmieszać w rondelku, dodać śmietanę i mleko. Postawić na słabym ogniu i zagotować, cały czas mieszając. Dodać pokrojony kandyzowany imbir, łyżkę syropu imbirowego i syropu cukrowego.
Formę z puddingiem wyjąć z rondla i odstawić na 15 minut. Pudding wyłożyć na talerz, ostrożnie ściągając formę. Pudding polać odrobiną sosu, posypać pokrojonym imbirem. Resztę sosu podawać osobno.