Reklama

Reklama

Pudding imbirowy na ciepło

Wyrafinowany deser

Składniki:

  • 20 g imbiru
  • 175 g masła
  • 175 g cukru Muscovado
  • Skórka starta z ½ cytryny
  • 2 łyżki syropu imbirowego
  • 4 jajka
  • 175 g mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru
  • Miąższ z ½ laski wanilii
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • 250 g śmietany kremówki
  • 250 ml mleka
  • 4 kawałki imbiru kandyzowanego
  • 2 łyżki syropu cukrowego

Reklama

Przygotowanie:

Imbir obrać i utrzeć. Masło, cukier Muscovado, skórkę cytrynową i 2 łyżeczki syropu imbirowego ucierać za pomocą robota kuchennego ok. 5 minut. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i imbir. Masę nałożyć do natłuszczonej formy do puddingu, wyrównać. Przykryć najpierw papierem a następnie folią aluminiową. Formę z puddingiem wstawić do rondla do połowy wypełnionego wodą i pod przykryciem trzymać na słabym ogniu przez 45 minut.

 Żółtka, cukier, miąższ wanilii i mąkę ziemniaczaną zmieszać w rondelku, dodać śmietanę i mleko. Postawić na słabym ogniu i zagotować, cały czas mieszając. Dodać pokrojony kandyzowany imbir, łyżkę syropu imbirowego i syropu cukrowego.

Formę z puddingiem wyjąć z rondla i odstawić na 15 minut. Pudding wyłożyć na talerz, ostrożnie ściągając formę. Pudding polać odrobiną sosu, posypać pokrojonym imbirem. Resztę sosu podawać osobno.

  

 



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje