Pulpeciki rybne
Gdy twoje dziecko skończy rok, możesz zaproponować mu rybne pulpety.
Składniki:
- 100 g filetów rybnych
- 1/4 pęczka włoszczyzny
- 1/2 jajka
- kromka czerstwej bułki
- 1-2 łyżeczki bułki tartej
- natka pietruszki
- koperek
- 1-2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
1. Dokładnie umyj i obierz wszystkie warzywa. Następnie zalej je wodą i ugotuj wywar.
2. Opłukane ryby zmiel z wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką.
3. Dodaj jajko, bułkę tartą oraz drobno pokrojoną pietruszkę i koperek, a potem dokładnie wymieszaj masę.
4. Formuj małe kuleczki, obtaczaj je w bułce tartej i ostrożnie wkładaj do wrzącego wywaru warzywnego. Gotuj ok. 20 minut.
5. Podawaj z masłem, sosem jarzynowym lub pomidorowym, z ziemniakami lub ryżem oraz z surówką.