Pulpeciki w sosie pomidorowym
Takie pulpeciki pokocha cała rodzina.

Składniki
na pulpeciki
- 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
- jajko
- starta skórka z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej
- makaron taki, jaki lubimy (najlepiej pełnoziarnisty)
na sos
- kilka świeżych dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów pelati
- biała cebula średniej wielkości
- czosnek (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- odrobina cukru
Przygotowanie
1. Mięso przełóż do miski.
2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i startą skórkę z cytryny.
3. Wbij jajko. Dosyp bułkę tartą. Dorzuć drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszaj.
4. Zrób z mięsa nieduże kulki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż kulki, aż się ładnie opieką z każdej strony.
5. Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę.
6. Do pulpecików dodaj najpierw cebulę, a po kilku minutach pomidory.
7. Podlej całość odrobiną wody. Duś wszystko przez kilkanaście minut, aż do momentu, gdy warzywa się rozgotują i powstanie gładki sos.
8. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
9. Mięsne kulki w lekkim sosie pomidorowym podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem.