Pulpeciki w sosie pomidorowym
Takie pulpeciki pokocha cała rodzina.
Przygotowanie
1. Mięso przełóż do miski.
2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i startą skórkę z cytryny.
3. Wbij jajko. Dosyp bułkę tartą. Dorzuć drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszaj.
4. Zrób z mięsa nieduże kulki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż kulki, aż się ładnie opieką z każdej strony.
5. Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę.
6. Do pulpecików dodaj najpierw cebulę, a po kilku minutach pomidory.
7. Podlej całość odrobiną wody. Duś wszystko przez kilkanaście minut, aż do momentu, gdy warzywa się rozgotują i powstanie gładki sos.
8. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
9. Mięsne kulki w lekkim sosie pomidorowym podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem.