Pulpeciki z piersi kurczaka

Proste i pyszne danie, które zrobisz w pół godziny. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli.

Pulpeciki z piersi kurczaka
Pulpeciki z piersi kurczaka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1.Piersi kurczaka opłucz, zmiel w maszynce do mięsa. Ryż zalej szklanką wody, posól, ugotuj według przepisu na opakowaniu. Dodaj do zmielonego mięsa.

2. Kajzerkę włóż do miseczki, zalej śmietaną i odstaw na kilkanaście minut do namoczenia. Odciśnij, dodaj do mięsa z ryżem. Wbij jajko, wyrób gładką masę na pulpety. Dopraw ją solą i pieprzem.

3. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Z masy formuj niewielkie pulpety. Obsmaż je na jasnozłoty kolor.

4. Podlej gorącym bulionem. Duś pod przykryciem 10-15 minut. Powstały sos połącz z 2 łyżkami śmietany. Dopraw solą, papryką i ziołami.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas