Składniki na 4 porcje: - szklanka kaszy gryczanej, - łyżka masła, - 30 dag pieczarek, - 3 jajka, sos sojowy, - sól, pieprz, otręby do obtaczania, - olej do smażenia, kilka liści sałaty, - łyżka oliwy, - łyżka posiekanej natki, - 3 ogórki kiszone, - 2 pomidory, - biała cebula, - łyżka octu winnego Przygotowanie: 1. Kaszę zalej 2 szklankami posolonego wrzątku. Ugotuj pod przykryciem z dodatkiem połowy masła. Po ostudzeniu zmiel w maszynce do mięsa. 2. Oczyszczone pieczarki zetrzyj na tarce, uduś na pozostałym maśle. Połącz z kaszą, dodaj 2 jajka i natkę, przypraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Z masy formuj pulpeciki. Maczaj w ostatnim roztrzepanym jajku, panieruj w otrębach. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju. 3. Pomidory i ogórka drobno pokrój, dodaj posiekaną cebulę. Przypraw solą i pieprzem, skrop oliwą i octem. Na liściach sałaty układać po porcji pulpetów i sałatki. Skrop sosem sojowym.