Składniki na 6 porcji: - 2 puszki (po 425 ml) białej fasoli, - 2 ząbki czosnku, - puszka tuńczyka w oleju (210 ml), - 5-7 łyżek oliwy z oliwek, - sok z połowy cytryny, - sól, pieprz, - 2 małe pomidory, - tymianek, - świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Fasolę osączyć, przepłukać, umieścić w misce. Dodać posiekany czosnek. Tuńczyka osączyć. 1/3 ryby odłożyć, resztę dodać do fasoli. Dolać 4-6 łyżek oliwy i zmiksować na puree. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pokrojone w plasterki pomidory układać w miseczkach lub na porcelanowych łyżkach. Następnie nakładać łyżkę puree, dekorować pozostałym tuńczykiem i tymiankiem. Skropić łyżką oliwy i posypać pieprzem (najlepiej prosto z młynka). Czas przygotowania: 20 minut Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal