Puszysta rozkosz dla kubków smakowych. Jak przygotować wyborne racuchy drożdżowe?

Skuteczne zaspokojenie apetytu na słodkie bywa trudnym zadaniem. Istnieje jednak danie, które nie tylko cieszy się sporą popularnością wśród łasuchów, ale także dodatkowo przypomina beztroski czas dzieciństwa. Racuchy drożdżowe, dzięki licznym dodatkom, można swobodnie dostosować pod osobiste preferencje. Tradycyjnie podaje się je w słodkim wydaniu, choć koneserzy nie pogardzą także wersją wytrawną. Jak przygotować je w domu? Sprawdź teraz.

Racuchy drożdżowe smakują dzieciom i dorosłym
Racuchy drożdżowe smakują dzieciom i dorosłym123RF/PICSEL

Najpopularniejsze rodzaje racuchów

Racuchy przywodzą na myśl słodki czas dzieciństwa, kiedy mamy oraz babcie przygotowywały je w ramach przekąski. Często podawały je ze świeżymi owocami lub posypany cukrem pudrem. Danie na stałe wpisało się w tradycję polskiej kuchni. Co ciekawe, na Podlasiu racuchy podaje się jako jedno z dwunastu dań podczas wieczerzy wigilijnej. Typowy przepis składa się z mąki, jajek, mleka oraz świeżych drożdży. Efekt finalny to owalne placuszki o idealnie złocistym kolorze. Z czasem zaczęto eksperymentować z rodzajami i do pierwotnej wersji doszły jeszcze m.in.:

  • racuchy z jabłkami - do ciasta drożdżowego dodaje się obrane jabłko, pokrojone w kostkę, plastry lub starte na tarce;
  • racuchy z serem - podstawowe ciasto wzbogaca się o spory dodatek wcześniej dokładnie rozdrobnionego białego sera;
  • racuchy z owocami - recepturę wzbogaca się np. o rozdrobnionego banana, maliny, jagody, kawałki śliwek, a także rabarbar.

Klasyczne racuchy drożdżowe - lista zakupów

Jakie składniki są niezbędne do przygotowania racuchów drożdżowych?
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania racuchów drożdżowych?123RF/PICSEL

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 25 gramów świeżych drożdży lub 7 g instant
  • 1 łyżka cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia
  • dodatki: cukier puder, świeże owoce, dżem lub konfitura

Racuchy na drożdżach-jak przygotować je w domu?

  1. Podstawą udanych racuchów jest dobrze zrobiony zaczyn. Jego przygotowanie rozpoczynamy od umieszczenia w misce drożdży, łyżki cukru, dwóch łyżek mąki oraz kilku łyżek ciepłego mleka. Pamiętajmy, by nie wlewać do środka gorącego płynu.
  2. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży, a następnie przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Miskę możemy także umieścić w nagrzanym do 40 st. C piekarniku.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu do zaczynu dodajemy żółtka, pozostałe mleko, resztę mąki i szczyptę soli. Wyrabiamy za pomocą rąk lub specjalnej końcówki miksera.
  4. Kiedy uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto, ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  5. Puszyste i dobrze napowietrzone ciasto to sygnał, że czas na smażenie. W tym celu na patelni rozpuszczamy masło klarowane, a łyżką nakładamy porcję wielkości orzecha włoskiego. Ciasto na tym etapie będzie gęste i klejące, ale nie dodawajmy do niego więcej mąki.
  6. Placki drożdżowe smażymy na średniej mocy palnika po ok. 3 minuty z każdej strony. Pod wpływem ciepła jeszcze odrobinę urosną.
  7. Gotowe danie nie jest zbyt słodkie, dlatego z powodzeniem możemy dosmakować je wybranymi dodatkami, np. cukrem pudrem, dżemem oraz owocami. Smacznego!
Jak zrobić bezglutenowe naleśniki?Interia Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas