Puszyste placki z ananasem
Składniki: 1 mały ananas, 8 jajek, 1 łyżka cukru, 3 łyżki mąki krupczatki, olej do smażenia, ewentualnie kwaśna śmietana i sos np. truskawkowy do dekoracji.
1. Ananas kładziemy na desce, ostrym nożem odcinamy jego czubek razem z liśćmi. Owoc stawiamy pionowo - odciętą częścią do góry. Zaczynając od góry i kierując się ku dołowi, odcinamy skórkę tak grubo, żeby w miąższu nie pozostały twarde oczka. Gdy już cały owoc będzie obrany, dzielimy go pionowo na ćwiartki. Z każdej części wycinamy twardy środek. Miąższ kroimy w kosteczkę.
2. Rozbijamy jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem i mąką. Z białek ubijamy gęstą pianę, delikatnie dodajemy ją do masy żółtkowej. Pod koniec wsypujemy do masy połowę pokrojonego ananasa.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i partiami smażymy na nim niewielkie omlety. Rozkładamy je na talerzach i dekorujemy resztą ananasa, zielonymi listkami np. mięty, ewentualnie śmietaną i sosem owocowym.
Wartość odżywcza jednej porcji 273 kcal, Białko 16,3 g/ Tłuszcz 22 g/Węglowodany 14 g