Reklama

Reklama

Puszyste serniki z soczystymi gruszkami

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Zachwyca nas smakiem od pokoleń i nigdy się nie nudzi: wystarczy wprowadzić kilka zmian i za każdym razem mamy nowe ciasto. Wypróbujcie przepisy na jesienne serniki z gruszką w roli głównej.

Kokosowy sernik z gruszkami i kruszonką

Czas przyrządzenia: ok. 30 min + chłodzenie i pieczenie
Składniki dla: 16 porcji

Składniki - spód:

  • 2 szkl. mąki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2/3 kostki masła

Składniki - masa:

  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 łyżki likieru kokosowego
  • 4 jajka
  • 5 gruszek
  • 2 budynie waniliowe

Składniki - kruszonka:

  • po 1/2 szkl. cukru i wiórków kokosowych
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szkl. mąki
  • masło do formy

Sposób przygotowania:

1. Składniki na kruszonkę rozetrzyj palcami na drobne grudki. Wstaw do lodówki. Tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj masłem.

Reklama

2. Spód: mąkę zagnieć z masłem, cukrem,  2 łyżkami zimnej wody  i żółtkami. Ciasto schładzaj 30 minut. Potem wylep nim spód formy.

3. Gruszki umyj, obierz, oczyść i potnij. Twaróg utrzyj na gładko  z cukrem, masłem, likierem, proszkiem budyniowym i jajkami.

4. Na kruchym spodzie rozsmaruj 1/ 3 masy. Ułóż gruszki. Przykryj resztą masy serowej. Posyp kokosową kruszonką. Piecz 1 godz. w 180 st.

Dobre rady cukiernika: pokrojone gruszki skrop likierem kokosowym i odstaw na 15-20 minut, by także owoce nabrały egzotycznego aromatu. Kruszonka na serniku będzie jeszcze bardziej chrupiąca,  jeśli od razu po wyjęciu ciasta z piekarnia skropisz ją wodą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje