Puszyste serniki z soczystymi gruszkami
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Zachwyca nas smakiem od pokoleń i nigdy się nie nudzi: wystarczy wprowadzić kilka zmian i za każdym razem mamy nowe ciasto. Wypróbujcie przepisy na jesienne serniki z gruszką w roli głównej.
Kokosowy sernik z gruszkami i kruszonką
Sposób przygotowania:
1. Składniki na kruszonkę rozetrzyj palcami na drobne grudki. Wstaw do lodówki. Tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj masłem.
2. Spód: mąkę zagnieć z masłem, cukrem, 2 łyżkami zimnej wody i żółtkami. Ciasto schładzaj 30 minut. Potem wylep nim spód formy.
3. Gruszki umyj, obierz, oczyść i potnij. Twaróg utrzyj na gładko z cukrem, masłem, likierem, proszkiem budyniowym i jajkami.
4. Na kruchym spodzie rozsmaruj 1/ 3 masy. Ułóż gruszki. Przykryj resztą masy serowej. Posyp kokosową kruszonką. Piecz 1 godz. w 180 st.
Dobre rady cukiernika: pokrojone gruszki skrop likierem kokosowym i odstaw na 15-20 minut, by także owoce nabrały egzotycznego aromatu. Kruszonka na serniku będzie jeszcze bardziej chrupiąca, jeśli od razu po wyjęciu ciasta z piekarnia skropisz ją wodą.
Sernik wiedeński z gruszkami i pomarańczą
Sposób przygotowania:
1. Pomarańczę sparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Okrągłą formę (śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodaj mielony twaróg oraz ricottę.
3. Do masy serowej wrzuć skórkę z pomarańczy i wlej sok. Białka ubij na sztywno, delikatnie domieszaj do masy na sernik.
4. Masę przełóż do formy. Gruszki obierz, oczyść, potnij na cienkie cząstki. Ułóż je na wierzchu sernika. Piecz 1 godz. w 175 st.
Dobre rady cukiernika: skórka z pomarańczy będzie bardziej wyczuwalna, gdy ją posiekasz, a nie zetrzesz. Sernik studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by ciasto nie opadło.
Sernik z gruszkami na cieście czekoladowym
Sposób przygotowania:
1. Mąkę szybko zagnieć z 1 szkl. cukru, 1 cukrem waniliowym, kakao, proszkiem, 1 jajkiem i 1 kostką masła. Schładzaj 1 godzinę.
2. Zagotuj 3 szkl. wody z 1/2 szkl. cukru, 1 cukrem waniliowym Włóż obrane gruszki, gotuj je 5 minut. Odstaw do wystudzenia.
3. Resztę masła, cukru i ostatni cukier waniliowy utrzyj. Do masy wbij pozostałe jajka. Domieszaj twaróg oraz proszek budyniowy.
4. Formę (18 x 35 cm) posmaruj masłem. Wylep ją czekoladowym ciastem. Ustaw gruszki. Nałóż masę serową. Piecz 90 minut w 175 st.
Dobra rada cukiernika: jeśli wolisz, wydrąż gruszki. Zrób to od spodu, by nie uszkodzić owoców. W miejsca po gniazdach nasiennych włóż kawałeczki czekolady albo kulki z masy marcepanowej.