Reklama

Reklama

Puszysty omlet z mozzarellą

Omlet to kolejny sposób na podanie kurzych jaj. To danie doskonale sprawdzi się jako śniadanie. Jego zaletą jest to, że pasuje do niego wiele dodatków. Można go jeść na słodko i na słono! Tym razem prezentujemy omlet z rozpływającą się w ustach mozzarellą.

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietanki kremówki 30 proc.
  • 2-3 plasterki boczku wędzonego
  • 1/2 małej, żółtej papryki
  • 1 mała cebula
  • 6 dag sera mozzarella (w kulce)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • olej do smażenia
  • sól
  • biały pieprz

Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę. Paprykę drobno posiekaj. Ser mozzarella pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj.

Reklama

Do miski wbij jajka, energicznie roztrzep trzepaczką lub zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, śmietankę kremówkę, pokrojony ser mozzarella, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszaj, by powstało jednolite ciasto. Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć pokrojony boczek i smaż tak długo, aż się zrumieni. Następnie dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Dodaj posiekaną paprykę i smaż razem z cebulą. Na patelnię wlej masę jajeczną i poruszaj patelnią tak, by masa równomiernie się rozlała. 

Smaż pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu, aż masa się zetnie i ser rozpuści. Gdy spód omletu delikatnie się zarumieni, przełóż go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 5 min. Można też omlet przełożyć do żaroodpornego naczynia, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 3-5 minut.

***
Zobacz również:


Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>     

Dowiedz się więcej na temat: omlet | jajka kurze | mozzarella | śniadanie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje