Puszysty omlet z mozzarellą
Omlet to kolejny sposób na podanie kurzych jaj. To danie doskonale sprawdzi się jako śniadanie. Jego zaletą jest to, że pasuje do niego wiele dodatków. Można go jeść na słodko i na słono! Tym razem prezentujemy omlet z rozpływającą się w ustach mozzarellą.
Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę. Paprykę drobno posiekaj. Ser mozzarella pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj.
Do miski wbij jajka, energicznie roztrzep trzepaczką lub zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, śmietankę kremówkę, pokrojony ser mozzarella, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszaj, by powstało jednolite ciasto. Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć pokrojony boczek i smaż tak długo, aż się zrumieni. Następnie dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Dodaj posiekaną paprykę i smaż razem z cebulą. Na patelnię wlej masę jajeczną i poruszaj patelnią tak, by masa równomiernie się rozlała.
Smaż pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu, aż masa się zetnie i ser rozpuści. Gdy spód omletu delikatnie się zarumieni, przełóż go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 5 min. Można też omlet przełożyć do żaroodpornego naczynia, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 3-5 minut.
***
Zobacz również:
Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>