Puszysty omlet z truskawkami
Na śniadanie w sam raz!

Składniki
- 4 jajka
- sól
- 4 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki masła
- 1/3 szklanki śmietany 36 proc.
- łyżka cukru pudru
- truskawki
2 osób
Sposób przygotowania
1. Truskawki umyj, wytnij szypułki i pokrój w plastry. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj widelcem, dodaj mąkę i cukier waniliowy. Stopniowo dodawaj masę do ubitych białek, delikatnie mieszając. Na patelni rozgrzej masło i wlej masę jajeczną. Ułóż plastry truskawek. 2. Smaż kilka minut pod przykryciem. Przełóż na drugą stronę. Smaż jeszcze kilka chwil. Podawaj z bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Jeśli chcesz, by omlet miał czekoladowy smak, do masy jajecznej wsyp łyżeczkę kakao i wymieszaj.