Puszysty omlet z truskawkami

Na śniadanie w sam raz!

Czas przyrządzenia: ok. 40 minut
Składniki dla: 2 osób

Składniki

  • 4 jajka
  • sól
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/3 szklanki śmietany 36 proc.
  • łyżka cukru pudru
  • truskawki

Sposób przygotowania

1. Truskawki umyj, wytnij szypułki i pokrój w plastry. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj widelcem, dodaj mąkę i cukier waniliowy. Stopniowo dodawaj masę do ubitych białek, delikatnie mieszając. Na patelni rozgrzej masło i wlej masę jajeczną. Ułóż plastry truskawek. 

2. Smaż kilka minut pod przykryciem. Przełóż na drugą stronę. Smaż jeszcze kilka chwil. Podawaj z bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Jeśli chcesz, by omlet miał czekoladowy smak, do masy jajecznej wsyp łyżeczkę kakao i wymieszaj.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje