Pyszna botwinka. Trzy sposoby na lato
Chłodnik, koktajl czy farsz? Letnie przepisy na botwinę sprawią, że poczujesz się jak w raju!
Sposób przygotowania
1. W bulionie ugotuj pokrojone buraczki. Liście botwiny posiekaj i odłóż. Wlej koncentrat, odstaw barszcz do ostygnięcia.
2. Wymieszaj barszcz z jogurtem, dodaj ogórki, rzodkiewki, liście botwiny, koperek i szczypiorek. Przypraw do smaku. Wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj z jajkami.
Sposób przygotowania
1. Buraki i jabłka obierz, podziel na cząstki. Obierz ząbki czosnku. Przełóż wszystko do blendera. Zalej wodą (lub jogurtem) i zmiksuj na gładką masę. Przypraw do smaku.
2 Przelej smoothie do małych szklanek. Ogórek i rzodkiewki posiekaj na drobne kawałki. Posyp nimi koktajl po wierzchu. Udekoruj listkami botwiny.
Sposób przygotowania
1. Odetnij łodygi od liści botwiny i zblanszuj je. Odkrój twarde nerwy liści.
2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim na złoto posiekaną cebulę. Dodaj posiekany ząbek czosnku, soczewicę i smaż, mieszając, 5 minut. Dodaj curry i paprykę, przypraw farsz do smaku.
3. Na liściach porozkładaj po łyżce farszu i ciasno je zawiń. Ułóż gołąbki w rondlu, podlej bulionem. Duś na małym ogniu, pod przykryciem, 15 minut.
4. Podawaj na gorąco, z sałatką z kolorowych minipomidorków.