Pyszna botwinka. Trzy sposoby na lato
Chłodnik, koktajl czy farsz? Letnie przepisy na botwinę sprawią, że poczujesz się jak w raju!

Klasyczny chłodnik na botwinie
Składniki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- pęczek botwiny
- 1/3 szklanki koncentratu z buraków ćwikłowych
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
- 2 ogórki, pokrojone
- pęczek rzodkiewek, pokrojonych
- 8 jajek przepiórczych, ugotowanych na twardo
Sposób przygotowania
1. W bulionie ugotuj pokrojone buraczki. Liście botwiny posiekaj i odłóż. Wlej koncentrat, odstaw barszcz do ostygnięcia. 2. Wymieszaj barszcz z jogurtem, dodaj ogórki, rzodkiewki, liście botwiny, koperek i szczypiorek. Przypraw do smaku. Wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj z jajkami.

Orzeźwiający koktajl
Składniki
- 6 ugotowanych (lub surowych) młodych buraczków
- 2 jabłka
- szklanka wody (może być jogurt naturalny, wtedy smoothie będzie łagodniejsze w smaku i będzie miało jaśniejszy kolor)
- 2 ząbki czosnku
- ogórek
- 6 rzodkiewek
- garść drobnych liści botwiny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Buraki i jabłka obierz, podziel na cząstki. Obierz ząbki czosnku. Przełóż wszystko do blendera. Zalej wodą (lub jogurtem) i zmiksuj na gładką masę. Przypraw do smaku. 2 Przelej smoothie do małych szklanek. Ogórek i rzodkiewki posiekaj na drobne kawałki. Posyp nimi koktajl po wierzchu. Udekoruj listkami botwiny.

Faszerowana boćwina
Składniki
- pęczek boćwiny
- 2 szklanki ugotowanej żółtej soczewicy
- cebula, posiekana
- 2 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz
- 2 szklanki bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
1. Odetnij łodygi od liści botwiny i zblanszuj je. Odkrój twarde nerwy liści. 2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim na złoto posiekaną cebulę. Dodaj posiekany ząbek czosnku, soczewicę i smaż, mieszając, 5 minut. Dodaj curry i paprykę, przypraw farsz do smaku. 3. Na liściach porozkładaj po łyżce farszu i ciasno je zawiń. Ułóż gołąbki w rondlu, podlej bulionem. Duś na małym ogniu, pod przykryciem, 15 minut. 4. Podawaj na gorąco, z sałatką z kolorowych minipomidorków.