Pyszna botwinka. Trzy sposoby na lato

Chłodnik, koktajl czy farsz? Letnie przepisy na botwinę sprawią, że poczujesz się jak w raju!

Chłodnik z botwiny
Chłodnik z botwiny123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. W bulionie ugotuj pokrojone buraczki. Liście botwiny posiekaj i odłóż. Wlej koncentrat, odstaw barszcz do ostygnięcia.

2. Wymieszaj barszcz z jogurtem, dodaj ogórki, rzodkiewki, liście botwiny,  koperek i szczypiorek. Przypraw do  smaku. Wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj z jajkami.  

Sposób przygotowania

1. Buraki i jabłka obierz, podziel na cząstki. Obierz ząbki czosnku. Przełóż wszystko do blendera. Zalej wodą (lub jogurtem) i zmiksuj na gładką masę. Przypraw do smaku.

2 Przelej smoothie do małych szklanek. Ogórek i rzodkiewki posiekaj na drobne kawałki. Posyp nimi koktajl po wierzchu. Udekoruj listkami botwiny.

Zmysłowe smaki: Zielone smoothieINTERIA.PL

Sposób przygotowania

1. Odetnij łodygi od liści botwiny i zblanszuj je. Odkrój twarde nerwy liści.

2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim na złoto posiekaną cebulę. Dodaj posiekany ząbek czosnku, soczewicę  i smaż, mieszając, 5 minut. Dodaj curry  i paprykę, przypraw farsz do smaku. 

3. Na liściach porozkładaj po łyżce farszu i ciasno je zawiń. Ułóż gołąbki w rondlu, podlej bulionem. Duś na małym ogniu, pod przykryciem, 15 minut.

4. Podawaj na gorąco, z sałatką  z kolorowych minipomidorków.

Faszerowany bakłażanInteria Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas