Pyszna botwinka. Trzy sposoby na lato

Chłodnik z botwiny
Chłodnik z botwiny123RF/PICSEL

Klasyczny chłodnik na botwinie

Składniki

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • pęczek botwiny
  • 1/3 szklanki koncentratu z buraków ćwikłowych
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
  • 2 ogórki, pokrojone
  • pęczek rzodkiewek, pokrojonych
  • 8 jajek przepiórczych, ugotowanych na twardo
4 porcji

Sposób przygotowania

Orzeźwiający koktajl
Orzeźwiający koktajl123RF/PICSEL

Orzeźwiający koktajl

Składniki

  • 6 ugotowanych (lub surowych) młodych buraczków
  • 2 jabłka
  • szklanka wody (może być jogurt naturalny, wtedy smoothie będzie łagodniejsze w smaku i będzie miało jaśniejszy kolor)
  • 2 ząbki czosnku
  • ogórek
  • 6 rzodkiewek
  • garść drobnych liści botwiny
  • sól, pieprz
4 porcje

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Zielone smoothieInteria.plINTERIA.PL
Faszerowana boćwina
Faszerowana boćwina123RF/PICSEL

Faszerowana boćwina

Składniki

  • pęczek boćwiny
  • 2 szklanki ugotowanej żółtej soczewicy
  • cebula, posiekana
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
4 porcje

Sposób przygotowania

Faszerowany bakłażanInteria KulinariaInteria Kulinaria
Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?