Reklama

Reklama

Pyszna pizza

Uwielbiają ją i dorośli, i dzieci. Nic dziwnego - pizza smakuje wspaniale!

Składniki

  • 1 dag drożdży,
  • 40 dag mąki,
  • 30 dag pomidorów w zalewie,
  • 10 dag kukurydzy,
  • zioła,
  • cukier,
  • 20 dag żółtego sera,
  • pomidorki,
  • salami,
  • marynowane pieczarki,
  • krążki ananasa,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

1. 200 ml letniej wody, wymieszaj z łyżeczką soli, łyżką oleju, szczyptą cukru i drożdżami. Stopniowo dodawaj mąkę, zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię, odłóż do lodówki na 15 min. Schłodzone cias to rozwałkuj na 6 okrągłych placków. Przenieś je na blachę wyłożoną pergaminem. Odstaw do wyrośnięcia.

Reklama

2. Pomidory z puszki zmiksuj razem z zalewą. Wymieszaj z 1-2 łyżeczkami suszonych ziół (np. bazylii i oregano lub mieszanki prowansalskiej). Powstały sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Na koniec dodaj osączoną kukurydzę z puszki.

3. Ser żółty zetrzyj na tarce. Opłucz, osusz, a następnie przekrój na połówki 3 pomidorki koktajlowe. Wyrośnięte blaty drożdżowe posmaruj sosem pomidorowym z kukurydzą i posyp startym żółtym serem.

4. Na każdej drożdżowej buźce ułóż po dwa plasterki salami, które będą imitować oczy. W miejscu uśmiechniętych ust ułóż połówki osączonych z syropu krążków ananasa. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. Piecz pizze około 15 minut.

5. Gorącą pizzę przed podaniem udekoruj połówkami pomidorków koktajlowych (zrób z nich noski) i plasterkami marynowanych pieczarek.

Czas ok. 50 min; porcja – 320 kcal, cena 2,70 zł.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje