Pyszna pizza
Uwielbiają ją i dorośli, i dzieci. Nic dziwnego - pizza smakuje wspaniale!
1. 200 ml letniej wody, wymieszaj z łyżeczką soli, łyżką oleju, szczyptą cukru i drożdżami. Stopniowo dodawaj mąkę, zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię, odłóż do lodówki na 15 min. Schłodzone cias to rozwałkuj na 6 okrągłych placków. Przenieś je na blachę wyłożoną pergaminem. Odstaw do wyrośnięcia.
2. Pomidory z puszki zmiksuj razem z zalewą. Wymieszaj z 1-2 łyżeczkami suszonych ziół (np. bazylii i oregano lub mieszanki prowansalskiej). Powstały sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Na koniec dodaj osączoną kukurydzę z puszki.
3. Ser żółty zetrzyj na tarce. Opłucz, osusz, a następnie przekrój na połówki 3 pomidorki koktajlowe. Wyrośnięte blaty drożdżowe posmaruj sosem pomidorowym z kukurydzą i posyp startym żółtym serem.
4. Na każdej drożdżowej buźce ułóż po dwa plasterki salami, które będą imitować oczy. W miejscu uśmiechniętych ust ułóż połówki osączonych z syropu krążków ananasa. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. Piecz pizze około 15 minut.
5. Gorącą pizzę przed podaniem udekoruj połówkami pomidorków koktajlowych (zrób z nich noski) i plasterkami marynowanych pieczarek.
Czas ok. 50 min; porcja – 320 kcal, cena 2,70 zł.